Konya’da İki Hastaya Karaciğer Nakli

Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi Organ Nakil Merkezi’nde kadavradan alınan iki karaciğer, iki hastaya nakledildi.

Konya’da İki Hastaya Karaciğer Nakli
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şakir Tavlı, operasyonu gerçekleştiren Genel Cerrahlar Doç. Dr. Ahmet Tekin, Yrd. Doç. Dr. Tevfik Küçükkartallar ve nakli gerçekleştiren diğer hekimlerle birlikte düzenlenen basın toplantısında karaciğer nakli hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şakir Tavlı, “Geçtiğimiz on gün içerisinde bize ulaşan kadavradan karaciğerleri 52 ve 53 yaşlarında karaciğer yetmezliği olan iki hastamıza naklettik. İki hastamızın da genel durumları iyi. Hastamızın bir tanesi ameliyat sonrası 11. gününde diğeri ise ameliyat sonrası 3. gününde ve son derece iyi durumdalar. Karaciğer nakillerine başladığımız süreden bu tarafa 11. nakli gerçekleştirmiş olduk. Çok olmamakla birlikte başlangıç safhası için düşünürsek bu iyi bir sayı. İlerleyen günlerde artacağını düşünüyoruz. Özellikle kadavradan nakillerin artmış olması bizi sevindiriyor. Bu yöndeki çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Emeği geçen bütün herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gerçekleştirilen nakil operasyonlarında bulunan Gastroenteroloji Bölümü’nden Uzman Dr. Murat Bıyık ise ülkemizde karaciğer yetmezliğinin en sık sebebinin Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonundan kaynaklandığını belirtti.

Dr. Bıyık, “Ülkemizde Hepatit B’ye bağlı yaklaşık yüzde 50 oranında siroz hastalığı görülmektedir. Son gerçekleştirdiğimiz iki karaciğer naklinde de hastalarımızın her ikisi de Hepatit B’ye bağlı karaciğer Siroz hastalarıydı. Siroz nedeniyle daha önce komplikasyonlarını gördüğümüz hastalarımızda varis kanaması gibi yaşam sürelerinin kısaldığını gösteren bulgular vardı. Biz bu hastalarımızı nakil listesine aldık ve nakillerimizi gerçekleştirdik” dedi.

Nakil sonrası sağlığına kavuşan hastaların ortak düşüncesi ise organ bağışının son derece önemli olduğuydu. 2004 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini ifade eden Hasta Yaşar Koçak, son zamanlarda sağlık durumun iyice kötüye gittiğini ve naklin zorunlu hale geldiğini belirtti.

Uygun karaciğerin bulunması sonrası naklin gerçekleşmesiyle sağlığına kavuştuğunu ve çok mutlu olduğunu ifade eden Koçak, “Herkesin organ bağışına gereken önemi göstermesini istiyorum. Bugün iyi olabiliriz ama yarın biz ya da sevdiklerimizin organ nakline ihtiyaçları olabilir. Bu yüzden herkes organlarını bağışlamalı. Organ bağışında bulunmak ve bir kişin hayatını kurtarmak çok güzel bir şey” şeklinde konuştu.

Merkezin, karaciğer nakillerine başladığı günden bugüne kadar gerçekleştirdiği karaciğer nakli sayısının 11’e yükseldiği ve 2013 yılı içerisinde 4 adet kadavradan karaciğer nakli gerçekleştirildiği ifade edildi.
Kaynak: İHA