Hollande 'Soykırım' Anma Törenine Katılmadı, Ermeniler Sert Tepki Gösterdi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın her yıl Paris’te gerçekleştirilen soykırım iddialarını anma törenine katılmamasının yankıları sürüyor.

Geçtiğimiz yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce katıldığı 24 Nisan töreninde, seçilmesi halinde her yıl sözde soykırımı anma törenlerine katılmayı vaat eden Hollande’ın cumhurbaşkanlığının ilk yılındaki törene katılmaması Ermenileri kızdırdı.
Fransa’da yayın yapan Ermeni medyası Hollande’ın törenlere katılmama nedeni olarak Çin’e gerçekleştireceği resmi ziyareti gösterdiğini hatırlatarak bunun inandırıcı olmadığını ifade etti.

Haberde, Çin’e 24 Nisan akşamı Paris'ten saat 18.15’te hareket eden Hollande’ın bu saate kadar gerçekleştirilen etkinliklerin en az birine katılmasının mümkün olduğu vurgulandı.
Ayrıca Hollande’ın Çin’deki temaslarına yerel saatle 11’de, heyette bulunan işadamlarıyla görüşmeyle başlayacağı da belirtilirken bu resmi olmayan görüşmenin de ertelenebileceği ya da başka bir zamana da alınabileceği aktarıldı. Paris-Pekin arasındaki uçuş süresinin de 9 saat 45 dakika olduğu hatırlatılan haberde, yerel saatle Çin'e 10’da inecek Hollande’ın kalkış zamanını böylece biraz daha erteleyebileceği ifade edildi.
Törene Cumhurbaşkanı François Hollande'a vekaleten Milli Eğitim Bakanı Vincent Peillon katıldı.

6 Mayıs 2012’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce dönemin cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile 24 Nisan ‘soykırım’ anma törenine katılan Hollande, ''Yaşadıklarınız asla unutulmayacak. Her sene adalet ve gerçeklik için verdiğiniz mücadeleyi paylaşacağım.'' diye konuşmuştu .