Çocukların Dişleri Tehdit Altında

İçel’in Erdemli ilçesinde ağız ve diş sağlığı taramasına katılan 155 öğrencide 605 çürük çıkması diş hekimlerini korkuttu.

Çocukların Dişleri Tehdit Altında
Erdemli Sağlık Gönüllüleri Derneği (DERMAN) gönüllüsü diş hekimleri tarafından Erdemli Atatürk İlköğretim Okulu’nda, ağız ve diş sağlığı taraması yapıldı. Ağız ve diş sağlığı taramasına DERMAN adına Diş Hekimi Abdulkadir Baştürk, Diş Hekimi Sinem Dumlu ve Diş Hekimi Ayşegül Yıldız katıldı.

Diş hekimlerinin yaptıkları kontroller sonucu 155 öğrencide 605 çürük tespit edildi, ortodontik anomaliler ile çok sayıda dişeti hastalıklarına da rastlandı.

Yapılan tarama sonunda bir açıklama yapan DERMAN Başkan Yardımcısı Diş Hekimi Abdülkadir Baştürk, “Bugün çocuklarımızın ağız ve diş sağlıklarının ne durumda olduğunu ve çürük oranının hangi seviyelerde olduğunu görmek için diş hekimi arkadaşlarımızla beraber öğrencilerimizi kontrole tabi tuttuk. Maalesef vahim bir durumla karşılaştık. 155 çocuğumuzda 605 adet çürük tespit edildi. Çürüklerin bu kadar çok olması biz diş hekimlerini hem üzdü hem de korkuttu” dedi.

Taramada öğrencilerin yüzde 97’sinde çürük görüldüğünü, çürük dişi olmayanların oranının ise yüzde 3 olarak tespit edildiğini ifade eden Baştürk, “Bu istatistiki durum çocuklarımızın dengeli beslenemediğini, çürüğe yatkın gıdalarla beslendiklerini, dişlerin günlük olarak fırçalanmadığı sonucuna vardırdı. Hamurlu gıdalar yerine çocuklarımıza yöremizde de bolca üretilen meyve sebze ağırlıklı beslenme sunulmuş olsaydı, belki bu manzarayla karşılaşmazdık” diye konuştu.

Baştürk konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Abur cubur kültürünün yaygınlaşması, rafinerize karbonhidratların günden güne raflarda yerini arttırması çocuklarımızın ağzındaki çürük oluşumunda ana sebeplerden sayılabilir. Çürüklerin bu kadar fazla olmasında fast food tarzı beslenmenin de büyük etkisi var. Çürük oluşumunda şeker, rafinerize ürünler, cips, kola, hamburger, kızarmış patates, baş aktörler olarak sahne alıyor. Ayrıca bölgemizde bolca tüketilen sıkma da, mayasız beyaz undan yapıldığı için dişlere kolayca yapışıyor çürük oluşumunda önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.”
Açıklamaların ardından öğrencilere diş fırçası ve macunu hediye edilirken, bazı öğrencilerin geç kalmadan hastaneye başvurması tavsiyesinde de bulunuldu.
Kaynak: İHA