Başkan Coşar Açıklaması

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar, demokrasi, sivil özgürlükler ve hukuk devleti ile bunların omurgasını oluşturan laikliğin, Cumhuriyetin üzerinde yükseldiği en temel ilkelerden olduğunu ifade etti.

TBB'nin eski başkanlarından Özdemir Özok anısına, "Cumhuriyetimize Giden Yol" konferansı düzenlendi.

Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi'nde, saygı duruşu ve Özok'un hayatının anlatıldığı kısa film gösterisinin ardından açılış konuşmasını yapan Coşar, 3 yıl önce hayatını kaybeden Özok'un, büyük ve unutulmaz hizmetler yaptığını kaydetti.

Özok'un, Büyük Atatürk'e ve ilkelerine yaşamı boyunca bağlı kaldığını belirten Coşar, Cumhuriyet ve kazanımlarının, Özok'un sahip çıktığı değerler olduğu için böyle bir etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Cumhuriyetin temelinde yurttaşlık bilinci, yurt sevgisi, insan, refah yaratma ve halka yayma düşüncesiyle dayanışma ruhunun olduğunu dile getiren Coşar, şunları ifade etti:

"Demokrasi, sivil özgürlükler ve hukuk devleti ile bunların omurgasını oluşturan laiklik Cumhuriyetimizin üzerinde yükseldiği en temel ilkelerdendir. Laik değerler, sadece düzene, rejime ve sisteme ilişkin alanda bilimsel demokrasinin işlemesi ve hukukun şeklen var olması ile sınırlı olmayıp, aksine toplumsal yaşamı bir arada tutan, toplumun demokrasi, hukuk ve özgürlükler temelinde bir arada yaşamasını ve varlığını sürdürmesini sağlayan en temel ilkedir.

Samsun'dan başlayan bu yol, sadece Cumhuriyete giden yol değil, eşitliğe, özgürlüğe, bağımsızlığa, demokrasiye, hukuka, hukukun üstünlüğüne, uygarlığa, aydınlanmaya, çağdaşlaşmaya, daha iyiye, daha güzele giden yoldur."

Muhabir: Mehmet Tosun

Yayıncı: Ebubekir Gülüm
Kaynak: AA