Sp'den Çakır'a Trambüs Soruları

Saadet Partisi (SP) Malatya İl Başkanı Mehmet Kaya Asiltürk, Malatya Belediyesi’nin ihale ettiği trambüs ısrarının arkasında ne olduğunu sordu.

Yaptığı yazılı açıklamada, Malatya’daki trafik sorununa temas eden SP Malatya İl Başkanı Mehmet Kaya Asiltürk, “Trafik sorunlarının artık çözümsüz olduğunun neredeyse genel geçer bir kabul haline geldiği Malatya’da, Malatya Belediyesi’nin toplu taşıma alanındaki niteliksiz kamu hizmeti halkımızın sürekli şikayetlerine yol açmaktadır. Böyle bir ortamda, Malatya Belediyesi, yaklaşık 45 milyon TL’yi aşan bir bedelle, Malatya’nın toplu taşımacılık konusundaki sorunları için en ideal çözüm olarak lanse ettiği trambüs araçlarının ihalesini yapmıştır” dedi.

Asiltürk, “AKP Milletvekili Sayın Ömer Faruk Öz, İETT gibi Türkiye’nin en önemli toplu taşıma kurumunda üst düzey yöneticilik yapmış olmanın deneyimi ile trambüs sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini, bu sistemin Malatya gerçekleri ile örtüşmediğini belirtirken aynı zamanda iki önemli örnek de vermiş ve bu sistemin Sakarya ve Kocaeli’de denenmesine karşın olumsuz sonuç alındığı için vazgeçildiğini ortaya koymuştur. Malatya Belediyesi, tüm bu önemli ve ciddi uyarıları ve eleştirilere kulağını tıkayarak, şehri deneme-yanılma yöntemi ile yönetme konusundaki çalışmalarına bir yenisini eklemiş olmak yolunda trambüs ihalesini gerçekleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

Trambüs araçları için ihale sürecinin Kamu İhale Mevzuatı’nın ruhuna aykırı biçimde geliştiğini iddia eden Asiltürk, belediyeye şu soruları yöneltti:
“Büyük şehir statüsü alan Malatya’nın trafik ve toplu taşıma sorunlarına 100-150 yıl önceki bir sistem ile mi çözüm üreteceksiniz?
Kendi beyanınız ile MOTAŞ’ın yıllık 10 milyon TL. zarar etiğini söylüyorsunuz. Minibüsler 1.25 TL ile yolcu taşıyıp kar ederken belediye otobüsleri 1.75 TL ile nasıl zarar ediyor, bu çelişkinin izahını nasıl yapıyorsunuz?
Malatya trafiğine çözüm üretmek için 2 yıl danışmanlık hizmeti aldığınız ulaşım planlaması uzmanının verdiği bilgiye göre, başka illerin gündeme aldığı, ancak daha sonra vazgeçtiği, demode, verimsiz ve yüksek maliyetli toplu taşıma sistemi konusundaki ısrarınızın arka planında neler var?
Yapılan ihaleye iki firma katılmış, bir firma 45 milyon 500 bin TL, diğer firma ise boş teklif vermiştir. Böyle bir görünümde ihalede rekabet ortamı hangi düzeyde sağlamıştır? İhalede tek teklifi veren Bozankaya Group bugüne kadar trambüs üretmiş midir? Üretmiş ise hangi il belediyelerine satmıştır? Bozankaya Group’un trambüs konusunda bir referansı var mıdır?
Seçimlere yaklaşık 11 ay gibi bir süre kalmışken bu ihale ne kadar doğrudur? “
Kaynak: İHA