Simav’ın 'Şifa Nine'si 20 Yıldır Şifa Dağıtıyor

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Akdağ beldesinde yaşayan 62 yaşındaki Gülnaz Tunç, geçimini 2 bin 100 rakımlı Akdağ’ın zirvesinden topladığı şifalı bitkilerini halk pazarında satarak sağlıyor.

Simav’ın 'Şifa Nine'si 20 Yıldır Şifa Dağıtıyor
Simavlıların 'Şifa Nine' adını taktığı 4 çocuk ve 9 torun sahibi Tunç, tam 20 yıldır eşi 66 yaşındaki Mehmet Tunç ile dağlara çıkarak şifalı bitkiler topluyor. Topladığı şifalı bitkileri evinde temizleyip poşetlere yerleştirdikten sonra çarşamba günleri kurulan Simav halk pazarında satışa sunan Gülnaz nineye vatandaşlar dağıttığı şifadan dolayı teşekkür ediyor. Dağlardan topladığı Filistin çiçeğinin nezleye, kekik, akbaşlı ve kantaron otunun mide ve bağırsak hastalıklarına, boş abla ve kürt üzümünün ise şekere iyi geldiğini anlatan Gülnaz Nine şifalı bitkiler sayesinde kimseye muhtaç olmadan geçinip gittiğini söylüyor.

İlkokul mezunu olmasına rağmen tıp alanındaki yenilikleri sürekli takip ettiğini ifade eden 62 yaşındaki Tunç, ayrıca hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geldiğini daha önce bu işleri yapan köyün yaşlılarından öğrendiğini bildirdi. Kışın kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu Akdağ'da bahar aylarıyla birlikte şifalı bitkilerin ortaya çıkmaya başladığını ve yaz ortalarına kadar çiçek açmaya devam ettiklerini kaydeden Gülnaz Nine, bitki zenginliği açısından Türkiye’nin önemli merkezlerinden birisi olan bu bölgenin araştırılarak koruma altına alınmasının hem şifalı bitkilerin geleceği hem de kendi işleri açısından son derece isabetli olacağını anlattı.
Kaynak: İHA