Diyanet İşleri Aile ve Dini Rehberlikler Daire Başkanı Doç. Dr. Martı Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlikler Daire Başkanı Doç. Dr. Huriye Martı, Hz. Peygamber'in eş olmanın tamamlayıcı, bütünleyici ve destekleyici yönünü ön plana çıkardığını ifade etti.

Sakarya Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Alternatif Yaşam Derneği'nin Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Orhangazi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği "Peygamber ve Kadın: Var Olmanın Onuru" konferansına katılan Martı, Hz. Muhammed'in sözleriyle kadın konusuna değindi.

Martı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kutlu doğum haftasında belirlediği temanın, "İnsan onuru" olduğunu belirterek, Allah'ın insanı kainatın en değerli varlığı olarak yarattığını ve tüm insanların fıtrat olarak da bu onura sahip olduğunu söyledi.

"Allah resulünün hayatında insan onuru, insanlarla münasebetinde son derece önemli bir yere sahiptir" diyen Martı, şunları söyledi:

"Allah Kur'an'da, 'Onlar size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz', buyurarak kadın ve erkek arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır Hz. Peygamber de eş olmanın tamamlayıcı, bütünleyici ve destekleyici yönünü ön plana çıkarır. Aslında bu Hz. Peygamber'in eş konusunda en güçlü vurgusudur. İki eşin birbirine indirgenemeyen ama birbirinden ayrı da düşmeyen birer varlık dünyasına sahip olduğunu kabul eden bir yaklaşımla 'Kadınlar, erkeklerle birlikte bir bütünü tamamlayan diğer yarıdır' buyurur. İnsan olma ortak paydasında eşleri bütünlüğe taşıyan bir yaklaşımdır bu. Yine Peygamberimizin 'Dikkat edin sizin hanımlarınız üzerinde hakkınız olduğu gibi hanımlarınızın da sizin üzerinde hakkı vardır' buyurması her iki eşe birbirini hatırlatması bakımından dikkat çekicidir."

Muhabir: Enes Duran

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA