Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki Türkiye raporunda yapılan değişikliklerle ilgili olarak, "Konu, PKK'nın terör listesinden çıkarılması ya da çıkarılmamasıyla bağlantılı bir konu değildir" dedi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile e-vize uygulaması konusunda düzenlenen toplantıda, bir gazetecinin AKPM'nin Türkiye raporunda kullanılan bazı ifadelere ilişkin sorusuna cevap verdi.

Davutoğlu, olayları birbirine karıştırmamak gerektiğini belirterek, konunun AKPM'nin aldığı bir karar değil, burada kabul edilen bir rapor olduğunu söyledi.

"Esas konu PKK'nın terör listesinden çıkarılması ya da çıkarılmamasıyla bağlantılı bir konu değildir" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Orada verilen bir değişiklik önergesi. Raporun geri kalan kısmında çok sayıda yerde terör faaliyetleri olarak anılıyor. Tek bir yerde bu şekilde değişiklik önergesi, ki biliyorsunuz parlamentolarda böyle değişiklik önergeleri çok seri bir şekilde gelir ve bu işin esasını etkilemez. Bu bakımdan, bunun olayın gelişiminin ötesinde yorumlanmaması gerekir. Bunun, terör listesi veya PKK'nın terör faaliyetleriyle ilgili herhangi bir alakası yoktur."

AKPM Genel Kurulu'nda dün görüşülen ve oylanarak kabul edilen Türkiye siyasi denetim raporuna BDP İçel Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün verdiği değişiklik önergesi Genel Kurul'da kabul edilmişti. Rapordaki, "Kürt sorunu ve PKK terörizmi 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu" ifadesi, önergeyle "Türkiye'deki Kürt sorunu ve Türk devletiyle PKK arasındaki çatışma 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu" şeklinde değiştirilmişti. İzleme Komitesi'nin verdiği ve Genel Kurul'da kabul edilen önergeyle de raporda, "PKK'lılar" için "PKK aktivisti" ifadesi kullanılmıştı.

Muhabir: Tuğrul Çam

Yayıncı: Ogün Duru
Kaynak: AA