Bitlis'te "1. Dünya Aşı Haftası"

Bitlis'te "1. Dünya Aşı Haftası" için açılış programı düzenlendi.

Hüsrevpaşa Aile Sağlığı Merkezi bahçesinde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programda konuşan Vali Veysel Yurdakul, teknolojinin gelişmesi, laboratuvar imkanlarının artmasıyla, koruyucu sağlık hizmetlerinde devrim yaşandığını söyledi.

Bitlis'te bu anlamda bugüne kadar yapılan çalışmaları tebrikle ve takdirle karşıladığını ifade eden Yurdakul, şöyle konuştu:

"Bugün kü açılış, yüzde 100 hedefimize ulaşmak için bir başlangıç olsun. Sağlık sektöründe insan hayatıyla ilgili olarak feda edeceğimiz, kaybedeceğimiz bir tek vatandaşımıza bile tahammülümüz yok. Özellikle geleceğimizin teminatı çocukların, sağlığı söz konusu olunca, bu konuda daha titiz davranmamız gerekiyor. Bütün kurum amirlerinin, kanaat önderlerinin ve vatandaşların aşı kampanyalarına destek vermesini istiyor ve kendilerinden destek bekliyorum."

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Yakışır ise 22-27 Nisan haftasının 2006 yılından bu yana "Avrupa Aşı Haftası" olarak kutlanmakta olduğunu hatırlattı.

Ancak bu yıl haftanın "1. Dünya Aşı Haftası" olarak kutlanmaya başlandığını ifade eden Yakışır, şöyle konuştu:

"Aşılamanın kontrolü ve yaygınlaştırılmasıyla birçok ülkede bazı hastalıkların önüne geçilebilmiştir. Aşının sürekliliği sayesinde 1976 yılından bu yana çiçek hastalığı görülmemekte. Bu aşı, rutin aşı takviminden çıkarıldı. Aşının sürekliliği sayesinde toplumda enfeksiyon hastalıklarının sıklığı ve buna bağlı istenmeyen bazı komplikasyonlar hızla azaltılmıştır. Şunun da bilinmesi gerekir ki, hiçbir aşı yüzde 100 etkili ve güvenli değildir. Her aşıda minimum yan etkiler meydana gelmektedir. Bu da aşının yapılmayacağı anlamına gelmez."

Konuşmaların ardından, aile sağlığı merkezine getirilen çocuklara aşı yapıldı.

Muhabir: Şener Toktaş

Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Kaynak: AA