Askeri Casusluk Davası

Eskort kızlar kullanılarak askeri bilgi ve belge temin etme iddiasıyla geçen hafta başlayan Askeri Casusluk Davası'nın bin 937 sayfalık iddianamesinin okunması sürüyor.

TRT spikerlerince okunan iddianamede, suç örgütü yöneticilerinin askeri personelin terfileriyle yakından ilgilenmesi ve Türk subayların yabancı kadınlarla evlendirilerek etkin alanlarının daha da genişletilmesi hakkındaki iddialar dikkat çekti.

Suç örgütü yöneticileri arasında bulunan tutuklu sanık Safiye Köten'e bağlı görev yaptığı öne sürülen Deniz Kuvvetleri personeli olan şüpheliler ve bu kişelerin örgüte kazandırdığı iddia edilen dokümanların özetleri okundu.

Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Bilgin Özkaynak'tan ele geçirilen Pandora veri tabanında Safiye Köten'e bağlı çalışan 4 kişinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli olduğu belirtildi.

Örgütün DKK sorumlularından olduğu öne sürülen Safiye Köten'den elde edilen 'safiye' isimli dijital materyal içerisinde bulunan “Komutana tavsiyeler.doc' isimli amiral terfileriyle ilgili tavsiye edilen kişilerin isim listesinin bulunduğu bölüm iddianameden okundu.

Köten'de ele geçen, 'Ağustos 2011 Yüksek Askeri Şura Amiral Terfilerine Yönelik Komutana Önerilerim' başlığının altında tavsiye edilen isimler arasında Amiral Veysel Kösele, Amiral Kemalettin Gür, Albay Aydın Şirin, Albay Olcay Uyar, Albay Ömer Faruk Erdoğan, Albay Kadir Yıldız, Albay Nuri Üstüner, Albay Mete Varolgüneş'in yer aldığı iddianameden aktarıldı.

Askeri bilgi ve belge davası soruşturması sırasında Safiye Köten'in İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan evinde yapılan aramada bulunan sağlık çantasının fermuarlı kısmında üzerlerinde albay ve amiral isimlerinin de bulunduğu 10 adet kırmızı kapaklı boş tıbbi veri alma tüpleri ile iki adet cinsel gücü artırıcı hap bulunduğu kaydedildi.

Davanın en üst rütbeli sanığı olan hakkında ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak'', ''yasaklanan bilgileri temin etmek'' suçlamasıyla 2 ile 6 yıl arasında hapis istenen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele'nin adı, iddianamede, 'Örgüte bilgi/ belge sağlayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personeli Diğer Şüpheliler' bölümünde ikinci sırada yer aldı.

İddianameden ayrıca sanıklar Safiye Köten ile Onur Süer'in Veysel Kösele'den bahsettikleri telefon konuşması okundu.

Konuşmada Onur Süer, "Şey o Veysel Kösele terfi etti" dediği, Safiye’nin “Evet daha bugün konuştum İnci teyzeyle" dediği belirtildi. İddianamede, Veysel Kösele'nin örgüte kazandırdığı iddia edilen bilgi ve belgelerin niteliği için Genelkurmay Başkanlığına yazılan yazıya, 2 adet bilgi/belgenin TCK 334/1 md. kapsamında olduğu, 1 adet bilgi/belgenin de açıklanması yetkili makamların iznine tabi olmakla birlikte içeriğinde gizli bilgi bulunmadığı cevabının geldiği ifadeleri yeraldı.

Örgüt lideri Bilgin Özkaynak'ta ele geçirilen ve şifresi kırılarak elde edilen "Pandora" veri tabanında yapılan incelemelere göre, Deniz Harp Okulu öğrencileri hakkında önemli bir çalışmanın bulunduğu belirtildi.

Gizlilik dereceli "TC Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harp Karargahı ve Muhabere Elektronik Tesisler Komutanlığı Elmadağ/Ankara" başlıklı barış, olağanüstü durum ve savaş zamanlarında her türlü baskın, sabotaj ve bunlara bağlı olarak tahrip, bombalama, sızma, silahlı taciz, yangın gibi konulara ilişkin hazırlanmış "SABKOR Planı 2008" konulu Tuğamiral Erhan Akporay adıyla hazırlanmış bir belgenin bulunduğu, bu belgenin önemli bilgi içerdiği ve "İsrail dahil tüm devletler için olabilir. PKK'ya aktarmak maksadıyla kullanılabilinir" ibaresiyle Pandora'ya kaydedildiği belirtildi.

Örgütün ayrıca, Gölcük bölgesinde görev yapan subay ve astsubaylar hakkında kişilerin zaaflarını, sicillerindeki negatif durumları, adli durumlarını içeren fişleme bilgilerinden oluşan belgeler düzenlediği belirtildi.

"Maria'nın kızları" isimli şifreli dosyada, özellikle Rusya, Ukrayna, Yunanistan ve Romanya'dan  yabancılarla evli askeri personelin kullanılmasının örgütün faaliyet etkinliğini artırdığı, bu kapsamda kullanılması planlanan yeni evliliklerin sıralandığı belirtildi. Duruşmaya öğle arası verildi.

Kaynak: İHA