Askeri Belge ve Bilgi Davasında İddianamenin Yarıdan Fazlası Okundu

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belgeleri temin etme davasının bin 937 sayfalık iddianamenin okunmasına devam edildi.

Duruşmanın altıncı günü sonunda toplam bin 25 sayfa okunmuş oldu. Davanın öğleden sonraki bölümünde iddianameden, örgüt yöneticisi Narin Korkmaz'a bağlı faaliyette bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı askeri personelinin örgüte kazandırdığı belge ve bilgilerin yer aldığı bölümler okundu. Örgütün arşivi olarak bilinen 'Pandora' isimli veri tabanında, Korkmaz'ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasından sorumlusu olduğu, bu kişiye bağlı 23'ü Hava Kuvvetleri personeli 59 kişinin çalıştığı ifade edildi. Narin Korkmaz'a bağlı olarak çalışan kişilerin örgütün arşivi Pandora'ya girmesini sağladığı "Görev kodları" adlı dosyada, uçuş programlarında kullanılacak görev kodlarının bulunduğu, "Hizmete Özel" gizlilik dereceli "EH Seminer Broşürü" dosyasının elektronik harbin Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda ve NATO'daki kullanımına yönelik belge olduğu, "1HvKv_Harekat" klasörünün "Çok Gizli" ibaresiyle kaydedildiği ve Türkiye ile Yunanistan'ın savaş yönünden mukayesesinin yapıldığı, Ege'de gerçek savaş zamanında kuvvet mukayesesinin yapılarak hava üstünlüğünün nasıl sağlandığına yönelik değerlendirmelere yer verildiği iddianameden okundu. Sanık Narin Korkmaz'dan ele geçirilen dijital materyallerde askeri personeli hakkında bilgi ve fişlemelerin yer aldığı, ayrıca bazı TSK personelinin kadınlarla birlikte çekilmiş fotoğraf ve görüntülerinin bulunduğu belirtildi. Yine Pandora'dan çıkan "151 filo" isimli klasör içerisindeki belgede, "Bu belgede 5. üsteki uçakların birbirleriyle ve yerle hangi frekans ve noktalarda irtibat kuracakları anlatılıyor. Çok stratejik ve harp esnasında düşmanın eline kesinlikle geçmemesi gereken hayati bir belgedir.", "Bu belge kabaca 151 filodaki pilotların harbe hazırlık durumlarını ve yaptıkları eğitim uçuşlarını anlatıyor. Dolayısı ile harp durumunda pilotların sergileyecekleri kabiliyetler buradan bilinebilir." şeklinde notlar olduğu belirtildi. Aynı klasörde yer alan "P1.doc" isimli dosyasının içeriğinde ise, "Bu belge kabaca 151 filodaki pilotların harbe hazırlık durumlarını ve yaptıkları eğitim uçuşlarını anlatıyor.

Dolayısıyla harp durumunda pilotların sergileyebilecekleri kabiliyetler buradan bilinebilir. Bu belgede 5. üsteki uçaklarının birbirleriyle ve yerle hangi frekans ve noktalarda irtibat kuracakları anlatılıyor. Çok stratejik ve harp esnasında düşmanın eline kesinlikle geçmemesi gereken hayati bir belgedir derler. Bu bilgileri herkesten alamazsın. Bu belge şu anda pilotların eğitimleri neticesinde kazandıkları durumu anlatıyor. Hangi pilotun, hangi hava şartlarında, hangi zorluk derecesinde görevleri icra edebileceği anlatıyor. Bu belge, hangi zaman aralığında hangi uçağın bakımının yapılacağını anlatıyor. Dolayısıyla hangi tarihlerde Merzifon'da kaç uçağın kalacağı bilgisine ulaşılabilir." ifadeleri yer aldı. "DİKKAT" isimli belgede, "Bu kitap ABD ve TC dışında herhangi bir ülkeye gizli ibaresine uygun olarak bile verilemez. Bu kitapta F16'ya takılabilen mühimmatın hangi şartlarda nasıl kullanılacağı anlatılıyor." ve "Çok stratejik ve harp esnasında düşmanın eline kesinlikle geçmemesi gereken hayati bir belgedir." şeklindeki notlar iddianameden okundu. Örgütün Uçak Bakım Komutanlığı personelinin yanısıra eşleriyle ilgili bilgi topladığı da belirtildi.
Örgütün veri tabanı Pandora'da kayıtlı dosyalarda, Türk Hava Kuvvetleri uçaklarının aerodinamikleri, kalkışı, inişi, uçuşuyla ilgili resimler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait bir kitap, 122. Filo Komutanlığı'nın pilotlar için hazırladığı ve uçaklarda karşılaşılabilecek bütün arızaları, sebeplerini, hangi parçanın sistemde ne işe yaradığını, uçağın sistemlerini, nasıl çalıştıklarını anlatan resimler, T-37 uçağının önemli kısımları, nasıl ve hangi yollar kullanılarak düşürülebileceği ve bu planlarını uygulayabilecekleri personel isimlerinin yer aldığı yüzlerce belgenin bulunduğu ifade edildi.
Duruşmanın altıncı gününde, iddianamenin ikinci bölümü 861. sayfaya kadar okundu. Toplam bin 937 sayfadan oluşan iddianamenin, toplam bin 25. sayfasına kadar okunmuş oldu .