Süneye Karşı Biyolojik Mücadele

Gaziantep'te süneye karşı biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor.

Gaziantep Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, sünenin hububatın en önemli zararlısı olduğunu, hububatın un olma özelliğini yitirmesine neden olduğunu kaydetti.

Süneye karşı mücadelede kullanılan kimyasal ilaçların neden olduğu olumsuzluklarla karşılaşmamak için biyolojik mücadele yöntemini tercih ettiklerini olduğunu ifade eden Yılmaz, 2001'de İslahiye'de,2004'de Nurdağı'nda, 2005'de de Araban ilçesinde biyolojik mücadeleye başlandığını belirtti.

Yılmaz, "2013 yılında Araban, İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hububat alanlarına yaklaşık 2 milyon adet faydalı böcek bırakılması planlanmıştır. Bu nedenle çiftçilerimiz Müdürlüklerin bilgisi dışında hububat alanlarında ilaçlama yapmamaları büyük önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.

-Köy yolunun genişletilmesi talebi

Araban ilçesine bağlı Aşağı Yufkalı köylüleri köylerinden geçen grup köy yolunu genişletilmesini istedi.

Köy Muhtarı Seyit Yeter, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçe merkezi ile Fıstıklıdağ Köyü arasında onlarca köyün kullandığı grup köy yolunun dar olması nedeniyle köylerinden de geçen bu yolda sık sık kazaların yaşandığını kaydetti.

Yeter, şunları söyledi:

"Yolu kullanan araç sürücüleri dar olan yolda aşırı sürat yapıyor. Bu yüzden de sık yolun karşısına geçmek isteyen çocuklar ile büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara çarparak kazalar yaşanıyor. Yolun genişletilmesini ve trafik kontrolünün arttırılmasını istiyoruz. Bu sorunu köy muhtarı olarak kaç defa ilçedeki yetkililere sorunu anlatmama rağmen köyümüz başta olmak üzere diğer tüm köylerin bu önemli sorunumuza hala çözüm getirilmedi."

-Araban Müftüsü Sevinç, Sarıkaya Camisini inceledi

Araban İlçe Müftüsü Ahmet Sevinç, hayırseverlerin yardımlarıyla tadilat yapılan Sarıkaya Köyündeki camide incelemelerde bulundu, cami imamı Mustafa Kaya'dan bilgi aldı.

Sevinç, camide, tadilat kapsamında boya yapıldığını, tuvalet ve abdest alma yerlerinin yenilendiğini, caminin içinin yekpare halıyla kaplandığını kaydetti.

Sevinç, "Hayırsever vatandaşların katkılarıyla tadil edilerek hizmete açılan camimizle Sarıkaya köyü sakinlerine hizmet veriyoruz. Camimize bakım yaptıran hayırsever vatandaşlara İlçe Müftüsü olarak teşekkür ederim. Son yıllarda ilçe merkezi ve ilçeye bağlı köylerdeki camilerimize hayırsever vatandaşların yardımları arttı" dedi.

Muhabir: Mahmut Bazlama

Yayıncı: Ömer Fansa
Kaynak: AA