Kukla Oyunları Festivali"

Eskişehir'de, UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Eskişehir Valiliği ile Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi işbirliğiyle "Uluslararası Gölge-Kukla Oyunları Festivali" düzenlendi.

UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Öcal Oğuz, festivalin Yunus Emre Kültür Merkezi'nde açılışında yaptığı konuşmada, Tataristan'dan Azerbaycan'a, Çin'den Endonezya'ya dünyadaki gölge ve kukla tiyatrolarını Eskişehir'e getirdiklerini kaydetti.

Gölge tiyatrosunun geleceğini araştırarak ve buradan çıkacak sonuçları bilim dünyasıyla paylaşacaklarını ifade eden Oğuz, şöyle konuştu:

"Karagöz, Türkiye'nin somut olmayan kültürel mirası olarak Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin temsili listesine 2009 yılında alındı. Bu çerçevede Karagöz'ü, Endonezya, Çin, Mısır, Yunanistan gölge tiyatrolarıyla bir araya gelerek çoklu dosya halinde UNESCO'ya sunulabiliriz. Birlikte toplantılar düzenleyerek kültürlerin birbirini tanıması sağlanabilir. Komisyon olarak Eskişehir'in 2013 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilmesiyle Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı üyesi ülkelerinin UNESCO Milli Komisyonlarını Eskişehir'de toplamaya karar verdik. Bu yıl, etkinliği Eskişehir'de gerçekleştireceğiz."

-"Gölge oyunu Türk kültüründe Karagöz ve diğer çeşitleriyle temsil ediliyor"-

Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir ise dünya çapında zikredilen çifte başkentlik kapsamında böyle bir etkinlik düzenlemekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

İnsana bahşedilen önemli nimetlerden birinin, kendisinden öncekilerin edindiği birikimleri devralması olduğunu anlatan Koçdemir, şunları söyledi:

"İnsanlar, zaman zaman birikimlere sırtını dönüp belli alanlarda sıfırdan başlangıç yapmaya teşebbüs etmiştir. Bunun bedelini de daha fazla zahmetle geriye dönerek ödemiştir. Gölge ve kukla tiyatroları, insanlığın dünyanın çeşitli yerlerinde farklı biçimler de olsa geliştirdiği kültür unsurudur. Gölge oyunu Türk kültüründe de Karagöz ve diğer çeşitleriyle temsil ediliyor. Bu oyunların tekrar hatırlanması, çocuklarımızın insanlığın birikimini kaldığı yerden devralıp onu daha da çeşitlendirmesiyle mümkün olacaktır. Gölge oyunlarının canlandırılması, onların burada sergilenmesi önemlidir."

UNİMA Genel Başkanı Dadi Upudumjee de Eskişehir'de böyle bir etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

UNİMA Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan ise Karagöz'ün UNESCO tarafından Türkiye'nin Somut Olmayan Kültür Mirası olarak kabul edildiğini ve Dünya Kültür Mirası listesine alındığını bildirdi.

Eskişehir'in 2013 Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti ve Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatan Özhan, "Bu kapsamda UNESCO ve Eskişehir Valiliği desteğiyle bu organizasyonu Eskişehir'de düzenliyoruz. Çin'den, Hindistan'dan, Tataristan'dan, Azerbaycan'dan gelen konuklar kukla ve gölge oyunu gösterileri sunacak" dedi.

Konuşmaların ardından Azerbaycan Bakü Kukla Tiyatrosu, Çin Tangshan Gölge Kukla Tiyatrosu ve Tataristan Ekiyet Devlet Kukla Tiyatrosu çeşitli gösteriler sundu. Tacettin Diker de "Karagöz ve Hacivat" gölge kuklası tiyatrosu sahneledi.

Öte yandan Koçdemir ve beraberindekiler, Karagöz ve kukla tasvirleri sergisini açtı.

Muhabir: Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA