İş Dünyası, Genç Girişimcilerle Bir Araya Geldi

Kuzey Amerikan Profesyonel ve Girişimciler Kurulu (NAPEC), iş dünyası ile genç girişimcileri bir araya getirdi.

İş Dünyası, Genç Girişimcilerle Bir Araya Geldi
Balkan-Amerikan Dernekleri Federasyonu (FEBA) ve NAPEC tarafından New York Hilton Otel'de düzenlenen ‘Yenilik Konfersansı’na katılan 130 farklı projeden 10 tanesi finale kalamayı başardı. 2012’de kurulan ve robot teknolojisini geliştiren ‘Empire Robotics’ birinci olarak 10 bin dolar ödül kazandı. Global sağlık problemini, mühendislik yoluyla üretilen yeni ürünlerle çözmek isteyen ve genç yatırımcılar tarafından kurulan ‘Jibon Health Technologies’ şirketi ise ikinci olarak 5 bin dolar ödül almayı hak kazandı. Sağlık hizmetlerini azaltmak için teknoloji üreten ‘Boss Medical’ şirketi ise üçüncü olarak 2 bin 500 dolarlık para çeki aldı. Yarı finale kalan genç girişimcilerin projelerini tanıtmakla başlayan konferans ‘Yenilik’ paneli ile devam etti.
Panelde söz alan dünyanın en büyük online çanta ve aksesuarlar perakendecisi ebags.com’un CEO’su Jon Nordmark, genç girişimcilerin birçok zorluklara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Takım çalışmalarına büyük önem verdiğini belirten Nordmark, şirketlerin kültürleri dikkate alarak çalışmalar yapmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Çok paranın insanı aptallaştırdığına inandığını dile getiren CEO Nordmark, “Paranız yoksa, bir şeyler bulmanız lazım. Çok paranız varsa farklı şekilde harcayıp tüketebiliyorsunuz. Paranızı nereye ve nasıl yatıracağınız önemli. Bununla birlikte, çalıştığınız insanlara karşı sabırlı olmanız lazım.” dedi.

Nordmark, şirketin iyi bir vizyona sahip olmasının önemine değinerek, birçok farklı kültürden insanın şirketlerde çalıştırılması tavsiyesinde bulundu.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yatırım çalışmalarına danışmanlık yapan New York merkezli Soho Loft şirketininin kurucusu ve CEO’su David Drake ise yatırım yapılacak alanlarda kültür ve eğitimin önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Yatırım konusunda şirketlere yardımcı olan bir başka şirket Seedlnvest Kurucusu ve CEO’su Ryan Feit, günümüzde sermaye artırmanın kolay olmadığını, bunun için yatırımların doğru yapılması gerektiğini açıkladı.

Son panelist olarak söz alan Kale Grup’tan Yalçın Yılmazkaya ise Türkiye’de yapılan yatırımları anlattı. Yılmazkaya, yeniliklerin artık doğal bir oluşum olduğunu belirterek, insanların bu süreçte kaybetmekten de korktuğunu kaydetti.

7 BORSANIN BAŞKANI İLK DEFA BİR ARAYA GELDİ
Konferansta bir araya gelen 7 borsa başkanı, ‘Balkanlarda büyüme ve yatırım imkanlarını’ tartıştı. Panelin başkanlığını yapan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim M.Turhan, Türkiye’nin bölgesinde günden güne daha önemli bir konuma geldiğini söyledi.

Borsa olarak bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi için çabaladıklarını kaydeden Turhan, Borsa İstanbul’un sermaye piyası açısından 8. büyük borsa olduğunu söyledi.

Yugoslavya dağıldıktan sonra ülkelerin kendi piyasasını oluşturduklarını hatırlatan Turhan, küçük ekonomilerin ve piyasaların tek başlarına başarılı olmalarının kolay olmadığına dikkat çekti. Dünyadaki sermaye piyasasında rekabetin bu kadar arttığı bir ortamda büyük borsaların bir takım sebeplerle bir araya geldiğini vurgulayan Turhan, “Dünyanın en büyük borsaları küresel ölçekteki devler satın alma veya birleşmelerle ölçeklerini büyütmeye çalışırken, bu kadar küçük borsaların etkin ve ayakta kalmaları zor. Biz de yakın bölgemizde İstanbul merkezli bir borsalar ağı oluşturma vizyonu çerçevesinde balkan borsalarının önemli bir kısmını bir araya getiren konferansa destek verdik.” diye konuştu.

Turhan, bu borsaların ilk defa bir araya gelmesinin ise çok önemli bir olduğunu ifade etti.

Katılımcılardan Tiran Borsa Başkanı Anila Fureraj, ülke olarak özellikle turizm konusunda iyi bir potansiyele sahip olduklarına değinerek, küçük işletmelerin market ve sermaye imkanlarını artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Üsküp Borsa Başkanı Ivan Steriev, bölgelerinde birçok şirketin büyüme gösterdiğini, 10 yıl öncesine göre büyük bir mesafe kat ettiklerini anlattı. Steriev, şirketlerin halka açılmaları konusunda ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Zagreb Borsa Başkanı Ivana Gazic, borsaların işbirliği yapmasının ve market entegrasyonunun önemine değindi. Gazic, borsalarının özellikle teknoloji konusunda ciddi yatırımlar yaptığını hatırlattı. Bosna Hersek’te bulunan Sırp Cumhuriyeti Borsa Başkanı Milaz Bozic, sermayeler için bölgede iyi bir sinerjinin oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Bir başka panelist Saray Bosna Borsa Başkanı Tarık Kurbegovic, yatırımcıya iyi eğitim verilmesinin borsa açısından önemli olduğunu ifade etti.

Sermaye sahiplerinin borsada nasıl işlem yapılacağını ve ne gibi avantajların olacağını anlatmanın ihtiyaç olan sinerjiyi oluşturacağını savunan Kurbegovic, “Pazarların birleşmesi de çok önemli. Bu birleşmeden sonra rekabet ve verim artar. Bunları yatırımcılara iyi anlatmamız gerekir.” şeklinde konuştu.

Podgorica Borsa Başkanı Djordje Djurdjic, sermaye piyasasına yapılacak yatırımların artmasını teşvik etmenin önemine vurgu yaptı. Djurdjic, bölgedeki sinerjinin borsaya olumlu katkısı olacağını, bunun için ellerinden gelen her şeyi yapmak istediklerini dile getirdi.
Katılımcılar, balkan ülkeleri olarak ilk defa bu kadar geniş katılımla bir araya gelmekten mutlu olduklarını ifade etti.

Konferans adına verilen gala ile devam eden programın açılış konuşması yapan NAPEC CEO’su Erdoan Shipoli, amaçlarının Amerika’da yaşayan Balkanlıları, Türkleri ve Amerikalıları bir araya getirmek olduğunu söyledi.

İlk defa balkan borsalarının kendi organizasyonları ile bir araya geldiğinin altını çizen Shipoli, genç girişimciler ile yatırımcıların bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Shipoli, hem Türkiye’den hem de ABD’den çok sayıda iş adamının programa katılmasının kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Shipoli, bu tarz programlara devam edeceklerini ifade ederek, bu konuda kendilerine destek veren herkese teşekkür etti.
Temiz su sistemi üzerinde önemli çalışmalar yapan The Water Initiative Şirketi Başkanı Kevin McGovern, girişimcilerin ve yatırımcılarının vizyon sahibi olmasını gerektiğini anlattı.
Uygulamaya konulmayan vizyonun bir kayıp olduğunu söylen McGovern, ekip çalışmasının başarıda çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Müdürlerine ‘Ben kelimesi yerine biz kelimesini duymak istiyorum’ dediğini anlatan McGovern, “Her zaman çalışmalarımızı ve yeniliklerimizi artırmamız lazım. Her zaman ekibimizi güçlendirmemiz gerekir. Yöneticilik bunu gerektirir. Bunlarla birlikte sabırlı olmak da çok önemlidir. Genç girişimcilerin bunları dikkate alarak hareket etmesini öneririm.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
ÇALIK’TAN GENÇ YATIRIMCILARA: HEDEFİNİZİ İYİ BELİRLEYİN
Konuşmacılar arasında yer alan Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye’nin son 10 yılda büyük bir transformasyon yaşadığını söyledi.

Türkiye’de 10 yıl önce vatandaşlarımızın yüzde 70’i kırsalda yaşayıp yüzde 30’u şehirlerde yaşıyordu. Şimdi ise yüzde 80’i şehirlerde yüzde 20’si kırsalda yaşıyor diyen Çalık, “10 yıl önce dünyanın 26. büyük ekonomisiydik. Şimdi ise 16. büyük ekonomisiyiz. Önümüzdeki 10 yılda da net hedefler koyuldu. Ülkemiz bu süreçte dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedef koydu.” diye konuştu.

Balkan ülkelerinin uzun yıllar kapalı rejim altında bulunduğu hatırlatan Türk işadamı Ahmet Çalık, bu tarz ülkelerde girişimci oluşturmakta zorlanıldığını anlattı.
Çalık, ülke siyasetinin, kanunların yatırımcıları harekete geçirme imkanı sağlaması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de 80’li yıllarda kapalı bir ekonomi vardı. Daha çok devletin hakim olduğu bir ekonomiydi. Ama artık, serbest piyasa ekonomisinin ve AB normlarına uyum sağlamış bir yapıya sahibiz.” şeklinde konuştu.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde tekstil alanında yatırımlara başladıklarını anlatan Çalık Holding patronu, şuanda İstanbul’a uçakla 5 saat uzaklıktaki yerlerin kendilerine iş alanı olarak hedeflediklerini ifade etti.

Bunun da dünya nüfusunun yüzde 30’u, ekonomide ise yüzde 20’ye ulaşma anlamına geldiği bilgisini veren Çalık, global firmalarla işbirliği içinde olduklarını söyledi.

"İş dünyasına ilk girdiğim zaman, Türkiye'de çok az bulunan blucin kumaş alanında yatırım yapmaya karar verdim. Bunun için hiç imkanım yoktu. Ama bunun hayalini kurdum ve yola çıktım. 80'li yıllarda bölgemizin ilk 3, dünyada ise 10 büyük üretici firma haline geldik." diyen Çalık, “Bir hayal kurar, hedef koyarsanız, geçte olsa hedefinize ulaşırsınız. İşe odaklanmak lazım. Yoldaki en büyük sermayemiz ise itibarımızdır.” şeklinde genç yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.
Çalık, Türkiye ve bölgenin fırsatlara açık olduğunu hatırlatarak, işadamlarını bölgeye davet etti.
IRAK’TAKİ ELEKTRİK VERİLME SAATİNİ 18’E ÇIKARTIYORUZ
Irak’taki enerji yatırımlarına devam ettiklerini de katılımcılarla paylaşan Ahmet Çalık, dünyanın en büyük enerji kaynaklarına sahip Irak’ta günde 12 saat elektrik verildiğini belirtti.

Dünyada 1,5 milyar insanın hala elektriksiz yaşadığını da ifade eden Çalık, "Irak’taki 12 saatlik elektrik süresini, 18’e çıkartıyoruz. Bunun yanında Türkmenistan’ın tümü, Özbekistan’da ise 550 megavolt elektrik hizmeti veriyoruz.” diye konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak katılanlara hediyelerin verilmesi ile sona erdi .