Akil İnsanlar Komisyonu Kastamonu’da

Akil İnsanlar Heyeti, Kastamonu’da çözüm süreciyle ilgili eleştirilere cevap verdi.

Akil İnsanlar Komisyonu Kastamonu’da
Çözüm sürecinin PKK’nın yanı sıra diğer ülkelerdeki uzantısı terör örgütlerini ve bu ülkelerdeki bölge Kürtlerini de kapsadığı yönündeki eleştirilerle ilgili heyet üyesi ve TESK Genel başkanı Bendevi Palandöken, “Böyle bir şey yok. Zaten oralardaki yurttaşlarımız bizimle bağlantılı değil. Zaten biz bin yıldır bir arada yaşıyoruz. Bunun da siyaseten ortaya atılan gündeme getirilen bir mesele olarak görüyorum. Bin yıldır birlikte yaşadığımız, kız alıp verdiğimiz, hısım olduğumuz insanlara böyle bir muamelenin yapılması mümkün değil, ancak onun içerisindeki terör örgütüyle senin sorunun. Bunlar siyaseten yapılmış propagandalardır. Böyle bir parçalanma mümkün olmayan bir iştir” dedi

Palandöken, meydanlarda yapılan tepkilerden daha çok siyasi partilerin komisyona yaptığı atıfların kendilerini daha çok üzdüğünü kaydetti.

Tüm siyasi partilere çağrıda bulunan Palandöken, “Siyasi partilerimizin kamuoyundaki tepkileri, reaksiyonları, bize atıfta bulunmaları asıl üzücü şey. Keşke o siyasi partiler bizimle diyalog kursalar. Tepkiyi birlikte kuralım deseler, aynı şeyleri düşünüp, aynı şeyleri söylerdik. Bugün yine teklif gelse, tahmin ediyorum, tüm arkadaşlarımız, yapılan bu sözleşmenin bir parçası olur. Tepkiler asılsız tepkiler. Bence silahla, darpla bir şey olmaz. Gelecek masaya oturacaklar. Biz orda dinliyoruz. Sorunlarını anlatacaklar. Soruların cevaplarını aldıktan sonra zannediyorum ki, bu süreç kendi iş barışımıza da destek olacak” diye konuştu.

Kutuplaşmanın arttırıldığı yönündeki eleştirileri de doğru bulmadığını belirten Palandöken, şunları kaydetti:
“Öyle olsa, yüce meclisimiz çatısı altında farklı siyasi partiler yan yana olmazdı. Milletimiz görüyor onların yaptıkları söylemleri, konuşmalarını, reaksiyon ve tepkilerini görüyorlar. Böyle bir şey olmadığını kendilerini de biliyor. Sadece siyaseten kendi görüş farklılıklarından kaynaklanıyor. Bu çözüm sürecinde kimse huzursuz olmasın ki hiçbir sıkıntı olmayacak. Herkes daha huzur güven içerisinde yaşayacak. Biz bir kutuplaşma görmüyoruz.”
Tepkilerin süreci olumsuz etkilediğini belirten Palandöken, tepki gösterenlerin azınlıkta kaldığını da ifade etti.

Tepki göstermek yerine herkesin kafasındaki gizli düşüncelerini ortaya dökmesini isteyen Palandöken, “Halkın barış sürecine önemli bir katkısı var. Sinop’ta da öyle, daha evvelki Düzce, Bolu, Zonguldak’ta da öyle oldu. Çok az bir grup, çözüm sürecine tepki gösteriyor. Ama azınlıktalar. Biz bir siyasi parti ile organik bağı olan insanlar değiliz. Sadece bu sürece destek veren, yapılan şeyin doğru olduğunu söyleyen, 30 yıldır bu memleketin kan revan içerisine dönmesini istemeyen, huzursuzluğun kesilmesini isteyen insanlarız. Yoksa bizde milliyetçiyiz herkes kadar. Böyle kafaların arkasındaki gizli düşüncelerini anlatsalar, bizde ona göre bu meseleleri hükümete götürürüz. Cevaplayabileceklerimizi cevaplarız. Bu bölünmez bütünlük üzerindeki söylenen sözlerin hepsi gerçek dışı. Bugün bu tezi ortaya atan destekleyen siyasi parti, yüzde 50’inin üzerinde oy almış bir parti. Bu konuda taviz vereceğini zannetmiyorum. Süreçle ilgili ortada bir çözüm yapılması gerekiyor. Ne yapalım, bir 30 sene daha bu kadar 40-50 bin kişinin ölümüne devam mı edilsin. Ortalık kan gölüne mi dönsün. Bin yıldır birlikte yaşadığımız insanlarla hısım olacağımıza hasım mı olalım. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Başta siyasi partiler. Siyasi partilerin organları, sivil toplum kuruluşları, hep bir araya gelip, bu meselelerin halli için uğraşmalı. Sadece slogan atıp, çok da kalabalık olmayan gruplarla tepkiyi dile getirmek süreci olumsuz etkiliyor. Vatandaşlarla bire bir yaptığımız görüşmelerde yada yaptığımız toplantılarda insanlar tatmin oluyor. Biz bir diyalog sürecini takip eden kesimiz. Bu ülke hepimizin başka bir çözüm yok” dedi.

Heyet üyeleri yemek molasının ardından Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş’ı ziyaret etti. Heyet üyelerinden Oral Çalışlar’ın ziyarete katılmaması dikkat çekti.

TOPLANTIYA TEPKİ
Alyans Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya katılan komisyon üyeleri burada, ellerinde Türk bayrağı bulunan bir grup tarafından protesto edildi. Çeşitli sloganlar atan grup, toplantıdaki insanları dışarı çıkmaya davet etti. Polisin yoğun güvenlik önlemi alırken, toplantı esnasında binanın önünde bekleyen grup, zaman zaman salondakileri yuhaladı.
Kaynak: İHA