Akil İnsanlar Batman’da Mağdur Ailelerle Görüştü

Akil İnsanlar Güneydoğu heyeti, Batman’da mağdur ailelerle görüştü.

Akil İnsanlar Batman’da Mağdur Ailelerle Görüştü
Muğla’da öldürülen Şerzan Kurt, KCK davasında tutuklanan Necdet Atalay ve PKK tarafından yola döşenen mayının patlaması sonucu hayatını kaybeden Av. Sedat Özevin’in ailelerini ziyaret etti.
Çözüm sürecine katkı sağlamaları amacıyla hükümet tarafından belirlenen ‘Akil İnsanlar’ın Güneydoğu heyeti, incelemeler ve görüşmeler yapmak üzere Batman’a geldi. Heyet, ilk ziyaretini Muğla’da polis kurşunuyla öldürülen üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’un ailesine gerçekleştirdi. Baba Ömer Kurt ve anne Necla Kurt tarafından kapıda karşılanan heyet, aile ile 30 dakikalık bir görüşme yaptı. Görüşme sırasında söz alan Şerzan Kurt’un babası Ömer Kurt, çözüm sürecine sonuna kadar destek verdiklerini söyledi.

Anne Necla Kurt ise, hiç kimsenin dilini, dinini, kimliğini, cinsiyetini, ırkını belirleme şansı olmadığını, nerede doğmuşsa, nasıl yaşamışsa öyle sürdürdüğünü ifade ederek, “Herkesin empati yapmasını istiyorum. Bu süreç sebebiyle bugün birilerinin çocuğu yaşıyor. Ölümlerin önüne geçildi. Böyle düşünüyorum ben. Her gün aslında yaşayan insanlar var. Bu adım atılmasaydı bizim gibi yüreğinde ciğerinde bir parçayı kaybeden insanlar bize katılmış olacaktı. Ama katılmadılar bu atılan adımdan kaynaklanıyor. Ben bu sürecin devam etmesini ve gerçekten sonuca gitmesini isterim” şeklinde konuştu.

Bu süreç kapsamında şehit olan asker ve polis annesiyle de kucaklaşmak istediğini ifade eden Anne Kurt, “Aynı acıyı yaşayan bir polisin annesiyle de yan yana gelebilirim. O da kendi evladını kaybetmiş. Bir askerin annesiyle de kucaklaşabilirim. Burada en büyük mağduru kadın olarak görüyorum. Ancak onlar sanki bizim kadar bu olayın farkında değiller. Onlar da bunun farkında direnç gösteren sadece devlet. Ben olaya aynı pencereden baktığımız insanlarla da bir araya gelmek kucaklaşmak isterim” dedi.

“KURŞUNU SIKAN DA KARARI VEREN MAHKEME DE BENİM GÖZÜMDE SUÇLUDUR”
Çocuğunu öldüren polis ile ilgili kararı veren mahkeme heyetine de tepki gösteren anne Kurt, “Sıkanı nasıl katil olarak görüyorsam son mahkemede ben o heyeti de aynı konumda görüyorum. Çünkü sen bir olayı açığa çıkarmazsan, olumsuz bir olayın bir müeyyidesi yoksa o olumsuz davranışlar halka halka çoğalacaktır. Bir adam birini öldürüyorsa gerçekte bunun cezasını alırsa onun bedelini cezaevinde geçiriyorsa bana göre bu bir başka insanın ölmesine engeldir. Eğer hak ettiği ceza verilmiyorsa ölümlerin arkası geliyor demektir. Ben öyle baktığım zaman o gün bunu da hissettim ne yazık ki o heyeti de ortak gibi gördüm. Üzgünüm ama adalet beklediğim o heyeti gözümde oğlumu öldüren kişiyle aynı görmeye başladım” dedi.

Heyet Başkan Yardımcısı Av.Kezban Hatemi ise bu konuşmalar üzerine, “Silahsızlanma ateşin düştüğü yeri yakar hikayesinin ne kadar yanlış beyinlere kazındığının da toplum farkındalığında ortaya çıkması bilinçlenme için bir gayretimizdir. Ben acınızı paylaşıyorum. Ben evinde oturup gazete okumaya olayları gazeteden takip etmeye benzemiyor. Adalet açısından umarım Yargıtay bu yanlışlığı döndürecektir. Ona inançla bekleyelim hep birlikte geciken adalet adalet değildir. Bu vurgulamayı da yapalım. Dolayısıyla bu gibi olayların takipçisi olalım yeter ki toplumda bu bilinç kuvvetlensin.

Bunların hepsi ortaya çıkacak ve hesap verecek. Helalleşme de anca böyle olur. Yoksa durup dururken neyin helalleşmesini yapıyorsun. Faili meçhuller bu ülkede bellidir ve ortaya çıkması gerekir. Tek tek de çıkarılmalıdır. Bu daha yeni bir süreçtir. Türk insanı kucaklayan bir kültürden geliyor. Ben acınızı paylaşıyorum. Elimizden gelen her konuda da sizleri destekliyorum” diye konuştu.

Heyet daha sonra KCK davasından 4 yıldan beri tutuklu bulunan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay’ın evini ziyaret etti. Başkanın eşi Devrim Atalay ve çocukları tarafından kapıda karşılanan heyet oturma salonuna geçti. Heyet burada tutuklu başkanın eşi Devrim Atalay’ı dinledi.

KCK davalarının siyasi bir dava olduğuna inandığını ifade eden Devrim Atalay, “Ne zamanki barış sağlanacaksa önce onların bırakılmaları gerekiyor. Biz KCK tutsaklı aileler hiçbir zaman mağdur edebiyatı yapmadık. Her zaman eşimin yanındaydım. Eşim ne yaptıysa gurur duydum. Eşimin yanlış yaptığını hiçbir zaman düşünmüyorum. Batman’ın yüzde 70 oyunu alarak geldi, 4 yıla yakındır tutuklu hani tutuklu olmadan da yargılanabilirdi. Siyasi bir dava olduğu için cezalandırıldı” ifadelerini kullandı.

Kezban Hatemi ise KCK davalarının haksız bir rekabet olduğuna inandığını ifade ederek, “Siyasetin önü asla tıkanmamalı, kim çalışıyorsa kim halktan büyük destek alıyorsa o söz sahibi olmalıdır” dedi.

Heyet ziyaretler sırasında ailelerin görüşlerini not aldıktan sonra esnaf ve vatandaşları ziyaret etti.
Kaynak: İHA