Suriye’nin Dostları Toplantısı

Suriye’nin Dostlar Grubu toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi.

Toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Muaz El Hatip ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye’de yaşananların dehşet verici olduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ; “ Esed hava yoluyla kendi halkını terorize ediyor. Bu sorun sınır komşularını rahatsız ediyor. Akan kanın durması gerekir. Suriye’de kimyasal silahların kullanılıyor, insanların yok ediliyor.” diye konuştu.

Muaz El Hatip’in başkanlığı küresel anlamda adalet adına önemli bir ses olduğunu vurgulayan Kerry ; “Kendisinin halkı ile ilgili kaygılarını anlıyorum. Başkan Obama’nın geçiş konusunda tavrı çok net. Esed sonrası demokratik bir Suriye istiyor. Birinci hedef Cenevre bildirisine paralel siyasi çözümdür. Yarın Suriye’de barış olabilir. Esed o uluslararası çevrenin şartlarını yerini getirdi mi barış mümkün. Umuyoruz ki Cenevre Bildirisi çerçevesinde gerekli müzakere zeminine varabiliriz. Ama biz Suriye muhalefetini her zaman desteklemeye hazırız.”şeklinde konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry konuşmasını şöyle sürdürdü ; “Çok önemli bir toplantı oldu. İlerleme kaydettik. Barış ve geçiş için gerekleri konuları görüştük. Bugün ilk defa General İdris’ten brifing aldık. Çalışma planı hazırladık. Bu çerçevede Suriye’nin tümünü temsil eden bir geçişin sağlaması konusunda mutabakat sağladık. Barışa giden yolda her tarafın rıza ile geçiş hükümeti kurmak ve herkesin isteği ile Suriye’de yeni lideri seçmek için seçime gitmektir. “
Kerry , Suriye’ye yaptıkları yardımları 127 milyon dolara kadar artırdıklarını belirtti.

Kaynak: İHA