Sınırda asker sevkiyatı!

Sınır hattında görevli olan askerler Kirpilerle havaalanına taşındı.

Sınırda asker sevkiyatı!
Türkiye-Irak sınır hattında görevli askerler, Mardin Havaalanı 'na kadar zırhlı ve mayına dayanıklı kirpi olarak bilinen araçlarla taşınırken, THY veya askeri kargo uçakları ile memleketlerine gönderilmeye başlandı.

Bingöl-Muş karayolunda 18 Eylül 2012 yılında askerleri taşıyan sivil araçların saldırıya uğraması ve 10 askerin şehit olmasından sonra asker nakillerinin güvenliği tartışma konusu olurken askerler mayınlı ve silahlı saldırılara karşı Kirpi araçları ve uçaklarla yapılmaya başlandı. Havaalanının olmadığı bölgelerde askerlerin nakilleri ve Kirpi araçları ile yapılırken, Şırnak bölgesinde görev yapan yaklaşık 200 asker, 2 gün önce zırhlı Kirpi araçları ile Mardin Havaalanı 'na kadar getirildi. Askerler, havaalanında kendilerini bekleyen askeri kargo uçakları ile memleketlerine gönderildi.

Güneydoğu 'da kullanılmaya başlanan 15 kişi kapasiteli Kirpi araçları, lastikleri patlasa bile hareket kabiliyetini yitirmiyor. 350 PS motor ve 4x4 çekiş konfigürasyonu bulunan araçlar, mayına ve balistik tehditlere dayanıklı merkezi lastik şişirme sistemi ve otomatik yangın söndürme sistemine sahip. 3 metre yüksekliğindeki araçların lastikleri 1 metre yüksekliğe sahip. 16 ton ağırlığındaki zırhlı araç, yüzde 60 engebeli arazi ve eğimden geçebiliyor. Roketatar ve ağır makinalı tüfek de kullanılabilen Kirpiler 'in en büyük özelliği; özel alaşımlı 2 zırh kaplaması bulunması.