KTO Başkanı Öztürk, Eş Rızası Şartının Kaldırılmasını Değerlendirdi

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, ticari kredilerde eş rızası aranmasını kaldıran tasarının, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin iş dünyasınca olumlu karşılandığını söyledi.

Öztürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ticaret hayatında sıkıntılara yol açan konularda iş dünyasının görüşlerinin dikkate alınmasının motivasyonlarını artırdığını ifade ederek, “Kefaletlerde eş rızasına ilişkin hüküm, yapılan düzenlemeyle çözümlenmiş oldu. Bu değişiklikle ‘Ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yönetici tarafından işletme veya şirketlerle ilgili olarak verilecek kefaletler, mesleki faaliyetleri ile ilgili olarak esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı esnaf veya sanatkarlar tarafından verilecek kefaletler, 5570 sayılı ‘Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi Kullandırılmasına Dair Kanun’ kapsamında kullanılacak kredilerde verilecek kefaletler ile tarım kredi, tarım satış ve esnaf sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri ile kamu kurum ve kuruluşlarınca kooperatif ortaklarına kullandırılacak kredilerde verilecek kefaletler için eşin rızası aranmaz’ ifadeleri getirildi” dedi.

Öztürk, “Yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan ticari kredi almak için eşlerden kefalete rıza verilmesi maddesinin, ticaret hayatını zora sokacak maddelerden biri olduğu gerekçesiyle, kanun yürürlüğe girdikten sonra maddenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Bu konuda görüşümüzü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’mız ile TOBB’a ilettik. Girişimlerimiz neticesinde kefaletlerde eş rızası ile ilgili hükmün değiştirilmesi ticari ilişkiler açısından yerinde bir karar olmuştur. Hükümetimiz, iş adamlarının sesine kulak vererek iş dünyasını rahatlatan bir düzenlemeye gitmiştir. İş ve ticaret hayatını ilgilendiren konularda görüşlerimizin dikkate alınması motivasyonumuzu artırmaktadır. Oda olarak üyelerimizin ticaret hayatlarında sıkıntı yaşadıklarını tespit ettiğimiz konularda girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA