KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Barzani'den Açıklama

Hayrullah Saruhan - Irak Kürdistan Demokrat Partisi Başkanlık Konseyi Üyesi Şeyh Ethem Barzani, "AK Parti hükümetinin yürüttüğü açılım siyaseti doğru bir siyasettir, hayırlı bir siyasettir, bunda Kürt milletinden önce Türk milletinin hayrı vardır" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve KDP'nin önemli isimlerinden Şeyh Ethem Barzani, AA muhabirine, çözüm süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ortadoğu'daki sorunların ve istikrarsızlığın temel nedenlerinden birinin Kürt sorunu olduğunu savunan Barzani, sorunun çözülmesine yönelik Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu siyasetin, bölge ülkeleri açısından çok önemli bir adım ve fırsat olduğunu vurguladı.

-"Her millet, aynı zamanda Allah'ın birer ayetidir"-

Çözüm sürecini akıllıca alınmış çok büyük bir karar olarak nitelendiren Barzani, şöyle konuştu:

"Şimdiye kadarki uygulamalar, inkar siyaseti, 'Kürt yoktur' siyaseti yanlış bir siyaset idi. Bunun neticesinde kavgalar çıktı, silahlı başkaldırılar meydana geldi. Binlerce insan hayatını kaybetti. Allah-u Teala, Kur'an'da, 'Sizi bir erkek ve kadından yarattık. Ve tanışasınız diye sizi kabileler ve milletler haline koyduk' diyor. Dolayısıyla her millet, aynı zamanda Allah'ın birer ayetidir. Bir Kürt kendi için istediğini Türk için, bir Türk de kendisi için istediğini Kürt için isteyecek. Şu anda hükümetin yürüttüğü açılım siyaseti doğru bir siyasettir, hayırlı bir siyasettir. Bunda Kürt milletinden önce, Türk milletinin hayrı vardır."

"Büyük kararları büyük liderler alır" diyen Barzani, şunları kaydetti:

''Büyük kararlar büyük insanlar gerektirir. Büyük kararları büyük insanlar alır. Erdoğan öyle bir insan. Yapıcı ve karar verici. Erdoğan, büyük bir karara vardı ve Türkiye'nin iyiliği için akıllı adımlar attı. Bunda sadece Türkiye için değil, komşuları için de hayır vardır.''

-"Kürtler çözüm sürecine destek vermelidir"-

Türkiye'deki meselenin çözülmesi ile ilgili adımların atıldığını hatırlatan Barzani, bu adımlara cevabın mutlak suretle müspet olması gerektiğini vurguladı.

Kürtlerin, Kürt aydın ve siyasetçilerin bu siyasete destek vermesi gerektiğini söyleyen Barzani, şöyle devam etti:

"Sadece Kürt siyasetçileri ve aydınları değil, Erdoğan'ın siyasetine karşı olan Türkiye'deki siyasi partiler de buna destek verirse inanıyorum ki Türkiye'ye iyilik etmiş olurlar."

Birbirinin varlığını inkar etme üstüne kurulan siyasetin yanlış olduğuna dikkati çeken Barzani, "Hakikat şudur, ne Türkiye ne de Kürt nüfusunun bulunduğu diğer ülkeler, Kürt milletini inkar edemez. Başka bir millet de olsa inkar edemez. Şu anda Irak coğrafyasında sadece Kürtler değil, Türkmenler de yaşıyor, Asuriler, Kildaniler de yaşıyor. Biz böyle kabul ediyoruz. Türkiye için de aynı şey söz konusu, başka milletler, başka diller de vardır" ifadelerini kullandı.

Ortadoğu coğrafyasının diğer milletlerin tasavvurunda 'terör ve teröristlerin yaşadığı yerler' olarak yer aldığını söyleyen Barzani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar savaş vardı, kan akıyordu. Peki bu kan ne zamana kadar akmaya devam edecek- Neden gelişmiş ülkeler önünde küçük düşelim- Neden bu coğrafya onların gözünde, tasavvurunda kavganın, savaşın, teröristlerin yeri olarak görünsün- Coğrafyamız zengin bir coğrafya. Eğer iyi bir hayat kurmayı başarırsak bu diğer milletlere de örnek olacak."

-Şeyh Ethem Barzani kimdir--

Barzani ailesinden Osman Barzani'nin oğlu olan Şeyh Ethem Barzani , IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin amcasının oğlu. Bir dönem aralarındaki görüş ayrılığı yüzünden İran'a yerleşen Ethem Barzani, Mesut Barzani'nin isteği üzerine tekrar Irak'a döndü. Kürtler arasında önemli bir ağırlığı bulunan ve geçen ay KDP Başkanlık Konseyi üyeliğine seçilen Ethem Barzani, medreseden yetiştiği için "Şeyh" lakabı ile anılıyor. Ethem Barzani'nin, "Kûlîlka Nîsanê" isimli şiir kitabı bulunuyor.

Yayıncı: Orhan Güvel
Kaynak: AA