Amazonlar ve Hasankeyf 'damocracy' Belgeselinde Buluştu

Kanadalı yönetmen Todd Southgate, dünyanın en çok tartışılan iki baraj projesi olan Brezilya'daki Belo Monte ve Türkiye'deki Ilısu'yu konu alan bir belgesel hazırladı.

Amazonlar ve Hasankeyf 'damocracy' Belgeselinde Buluştu
' Damocracy' adını taşıyan belgesel, Amazon ve Hasankeyf bölgelerinde yapılması planlanan barajların ortak hikayesinden yola çıkarak dünyada 'temiz enerji' düşüncesiyle inşa edilen hidroelektrik santrallerin çevreyi ve kültürel mirası tehdit ettiğini iddia ediyor. Aynı zamanda, dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon'u ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mezopotamya'yı yok edeceği öne sürülen barajların iklim değişikliğinden kaynaklanan sorunlara çözüm olarak sunulmasını da eleştiriyor.
Brezilya'da Yerliler Günü kutlanırken tanıtımı yapılan belgeselin yapımcıları arasında, Türkiye ve dünyadan 20'ye yakın sivil toplum kuruluşu yer alıyor.
Belgesel için seçilen başlık, geçtiğimiz yıl Brezilya'da düzenlenen ve dünyadaki büyük hidroelektrik projelerin çevresel ve sosyal etkilerinin tartışıldığı Rio+20 görüşmelerinde oluşan uluslararası bir hareketin adını taşıyor.
Halihazırda Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanan video internette www.youtube.com/watch?v=IrmhJ1bUEeI adresinden izlenebiliyor .