Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu Kıbrıs’ı Anlattı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Adıyaman Üniversitesi’de “Kıbrıs’ın dünü, bugünü ve yarını” konulu bir konferans verdi.

Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu Kıbrıs’ı Anlattı
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferans, yoğun katılımla gerçekleşti. Rektörlük konferans salonunda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’in önemli bir anahtarı olduğunu ifade ederek, “Kıbrıs bir destandır dillerden düşmeyen. Kıbrıs bir şiirdir sonsuzca okunacak ve Kıbrıs bizler için candır, canandır kıyamete kadar sürecek” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, ilk olarak Türkiye’deki barış sürecine ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Türkiye’de barışı sağlama adına bir mücadele var. İnşallah huzur ve güven otamı sağlanır. Biz KKTC yöneticileri kendi arabamızı sürerek istediğimiz yere gidebiliyoruz. Bu bizim için büyük bir mutluluktur ama Türkiye ve Türkiye gibi bazı büyük ülkelerde bu huzur, bu mutluluk yok. Her zaman bir sıkıntı, bir serseri kurşuna muhatap olabilirsiniz. Onun için bugün Türkiye’de başlatılmış olan barış seferberliği de inşallah başarıya ulaşır diye düşünüyorum” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ın dününü yaşadığını, bugününü yaşadığını ve yarınını da yaşamak için müzakere masasında olduğunu söyledi.

"İSYAN EDECEK NOKTAYA GELDİK. ANLAŞMA OLACAKSA OLSUN"
1974 ‘Barış Harekatı’nın yapılmaması halinde Kıbrıslı Türklerin toplu olarak imha edileceğini söyleyen Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Rumlar Türkleri toplu olarak imha edip toplu mezarlara gömmek istiyordu. O günkü koşullarda Türkiye’nin müdahale etmekten başka şansı yoktu. Avrupa Birliği, yıllardan beri sorunlu olan Kıbrıs’ı Avrupa Birliğine almamış olsaydı Rumlar bugünkü uzlaşmazlıklarını sergileme cesaretini gösteremeyeceklerdi. Onun için biz diyoruz ki sorunlu bir ülkeyi bünyenize aldınız. Bize görüşün diyorsunuz, sonra görüşün derken zorlamanız gereken, baskı altında tutmanız gereken Rum tarafıyken siz bize ambargo uyguluyorsunuz. Ambargo uygulanacak bir suçumuz yok. Ne atom bombası yapıyoruz ne de Kıbrıs olaylarını biz başlattık. Bugüne kadar hiçbir Rum liderinde Kıbrıs Anlaşması'na imza koyma düşüncesi olmamıştır. Müzakere olmadan anlaşma olmaz. Ucu açık müzakerelerle bir yere varmak mümkün değildir. Kıbrıs’ta Birleşmiş Milletler askeri bulunduğu sürece, ucu açık müzakere olduğu müddette bir yere varamayız. Müzakereler ucu açık olamaz. Biz artık önümüzü görmek istiyoruz. Bizim de sabrımız taşıyor. Dün yaşananları unutmadan bugün var olan gerçekleri dikkate alarak anlaşmaya varmak zorundayız. Güneyde ve kuzeyde bir devlet var. Bizim olmazsa olmazlarımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantisidir. Bir de vatandaşlarımız hakkında kimsenin yorum yapmaya hakkı yoktur. Bugün Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelip KKTC vatandaşı olan kişiler var. Benim vatandaşlık verme hakkım vardır. Bu yüzden onların bu konuda yorum yapması yanlıştır. Bir 40 yıl daha müzakere masasında olmak sabır taşını çatlatır. İsyan edecek noktaya geldik. Anlaşma olacaksa olsun.”
Konferansın sonunda Fen Edebiyat Fakültesi ek binasının temel atma töreni ve resim sergisi açılışı yapıldı.
Kaynak: İHA