Bakan Şahin: Bu Toprakların Mayası Kadınıyla-erkeğiyle Birlikte Atıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bu toprakların mayasının, kadınıyla-erkeğiyle birlikte atıldığını söyledi.

Türkiye’nin önünde güçlü bir gelecek olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, bu geleceğin toplumun yarısını oluşturan kadınlarla birlikte kalkınma hamlesine dönüşeceğini belirtti.

Kahramanmaraş temasları çerçevesinde ilk olarak, Kahramanmaraş ASP Sosyal Konutları kura törenine katılan Şahin, ardından sırasıyla Kahramanmaraş Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Hizmet Binası Açılışı ve Kahramanmaraş Belediyesi Aile Danışma Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Şahin daha sonra, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türk Sanayicileri ve İş adamları Derneği (TÜSİAD) ile Dünya Bankası (DB) ortaklığında düzenlenen 'Adım Adım Anadolu: Kadınlar İçin İş Fırsatları' konulu toplantıya katıldı.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Şahin, kadının statüsünü yükseltmek için çaba harcadıklarını ve sosyal devlet olarak kadının onurlu yaşam mücadelesinde yanında olduklarını ifade etti.

Toplumun yarısını oluşturan kadın gücünden yararlanılması gerektiğini söyleyen Şahin, "İyi günde, kötü günde kadını ve erkeği ile bu toprakların başarısını birlikte oluşturduk. Şimdi büyük güç diyoruz, büyük hedeflere gidiyoruz. Çünkü bu millet, büyük millet, çok güçlü bir şanlı tarihi var. Ötesinde de çok güçlü bir geleceği var. Toplumun yarısını oluşturan kadının gücünü kullanmazsak, onun takım ruhunu, onun bilgisini, onun disiplinini, kalkınmanın bir parçası yapamazsak bu hedeflere nasıl ulaşacağız." diye konuştu.

Kahramanmaraş'ın şanlı bir tarihinin olduğunu aktaran Şahin, “Her şehir kahraman değil, her şehir gazi değil, her şehir şanlı değil. Önümüzde parlak bir gelecek var. Lider ülke olarak bölgenin ve dünya barışının, adaletinin geleceğinin inşasını yapmak bizim üzerimize düşüyor." dedi.

Türkiye'nin kas gücüne de, kafa gücüne de ihtiyaç duyduğunu dile getiren Şahin sözlerini şöyle tamamladı: "Bu kafa da bizde var. Biz bu işi yapabiliriz. İşte o yüzden eğitimde 'önce kadın' dedik, sağlıkta 'önce kadın' dedik. İşte bugün Kahramanmaraş'ta, istihdamda 'önce kadın' diyoruz. Toplumun yarısını oluşturan kadının gücünü oluşturmadan, potansiyelini hayata geçirmeden, onun duygusal zekâsını, takım ruhunu ve disiplinini kalkınmanın bir parçası yapmadan hedeflere ulaşılamaz."

DB TÜRKİYE ÜLKE DİREKTÖR YARDIMCISI FİCHTL: PROJEDE YER ALMAKTAN MUTLUYUZ
Dünya Bankası (DB) Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Florian Fichtl, 'Adım Adım Anadolu' projesini bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Hazırlanan Projenin toplumun tüm katmanlarında etkili olduğuna işaret eden Florian Fichtl, şunları söyledi: "Dünya Bankası, 'Adım Adım Anadolu' projesini bir parçası olmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Bu proje çok mütevazı bir şehirde, toplumsal cinsel eşitliğin toplumun tüm katmanlarına etkili olduğu, tüm katlara yayarak, buluşalım. Bunu yapabileceğimiz bir platform oluşturalım. Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda çalışan diğer insanların bu yükü yüklenmesiyle birlikte devlet politikalarının uygulamasından sorumlu bakanlarında bu konuyu değerlendirmesi de çok büyük bir fayda getirmektedir."

TÜSİAD BAŞKANI YILMAZ: KADINLARIN EĞİTİMİNİ ÖNEMSİYORUZ
TÜSİAD olarak kadınların eğitime, çalışma hayatına ve siyasete katılmalarını çok önemsediklerini vurgulayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise Kahramanmaraş kadının tarihinden aldığı güçle, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Kahramanmaraş kadının milli mücadele yıllarında önemli görevler üstlendiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti: “TÜSİAD olarak kadınların eğitime, çalışma hayatına ve siyasete katılmalarını önemsiyoruz. Çünkü biz şuna inanıyoruz; 'Tek kanat var iken uçamayız' eğer ülke olarak potansiyelimizi yarısından yani kadınlarımızın gücünden faydalanmazsak uçacak bir kapasiteye sahipken o dediklerimize ancak yürüyerek ulaşabiliriz. Bu da bizi gelişmiş ülkelerin gerisinde bırakacaktır. Ailemize, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sunma fırsatını kaçırmaya sebep olacaktır. Çalışmak veya kendi işini kurmak isteyen birçok kadınımız var. Bu kadınlarımızı çeşitli alanlarda desteklenmesi gerekmektedir. Eğitim kadınların çalışma hayatına atılmalarında çok olumlu etki yapmaktadır. Eğitim alan kadın çalışma hayatında çok katkıda bulunuyor. Bu konuda kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliğiyle yürütülen çabaların kararlılıkla sürdürülmesi gerekiyor.”
Aile sorumluluklarının sadece kadının üzerine atılmasının kadın istihdamının önünde bir engel oluşturduğunu savunan Yılmaz, kadınların özellikle çocuk sahibi olduktan sonra iş hayatından uzaklaştıklarını, bu sorunun çözümü için kreşlerin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

BAŞKAN POYRAZ: KADINLAR OLMADAN BİR TOPLUM İNŞA EDİLEMEZ
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da yaptığı konuşmada, kadınlar olmadan bir toplumun inşa edilemeyeceğini belirtti.

Başkan Poyraz, "Salona girerken bu projenin amacına ulaştığını gördüm. Kadınlarımız her ortamda eşlerini yanlarında olmuşlardır. Yerel yönetimler olarak bizler bu üretilen ürünlerin satışına imkân sağlayacak merkezler yapmalıyız. Bu kapsamda bizde kentimizin en güzel yerinde kadın emeğini değerlendirme merkezi açtık. Hanımlarımız haftanın belirli günlerinde ürünlerini burada satabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'ndeki toplantıya TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Beyazıt Kaçar, Sıtkı Güvenç, Vali Şükrü Kocatepe, ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantı, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.