Antalya'da "ticari Tıp" Söyleşisi Yapıldı

Antalya Tabip Odasınca "Ticari Tıp" konulu söyleşi düzenledi.

Antalya Kültür Merkezi Cam Piramit'te "Tıp Bu Değil" kitabının yazarları bir araya gelerek, sağlık sektöründeki sorunları tartıştı.

Söyleşiye Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk ile "Tıp Bu Değil" kitabının yazarları Gülümser Heper, Ali Rıza Üçer, Selçuk Koçlar, Kaan Arslanoğlu, Uğur Yılmaz ve davetliler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Akaydın, 2002, 2003 yıllarında sağlıkta dönüşümle ilgili ne söyledilerse hepsinin bugün gerçekleştiğini görmekten hüzünlü bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Sağlığın günümüzde ticari bir meta haline döndüğünü savunan Akaydın, "Bu olayda bazı meslektaşlarımızın da suçu olduğunu kabul etmemiz lazım" dedi.

Akaydın, sağlık sektörünün metalaşmasıyla ilgili, "Türkiye'de bunun önünü açan kişi Kenan Evren, 12 Eylül olmuştur. 12 Eylül'ün en çok hasar verdiği kesimlerden birisi de meslek olarak sağlık çalışanlarıdır" diye konuştu.

Akaydın, Türkiye'deki tıp fakültelerinin sayısının üniversiteden ayrıldığında 40 olduğunu, bugün ise 80'e çıktığını ifade ederek, bolluk oluşturup hekimi ucuz emek gücü halinde taşeronlaştırma yapıldığını öne sürdü.

Sağlıktaki performans sistemini de eleştiren Akaydın, bunun sağlık sistemini ve tıp eğitimini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Ertürk ise sağlığın meta haline geldiğini, tıpta elde edilen kazanımların günümüzde kaybolduğunu belirtti.

Kaynak: AA