Akil İnsanlar Barış Süreciyle İlgili Gençlerin Görüş ve Taleplerini Dinledi

Van'da temaslarına devam eden Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Anadolu Öğrenci Birliği tarafından düzenlenen 'Gençler Çözüm sürecini konuşuyor' adlı panele katıldı.

Akil İnsanlar Barış Süreciyle İlgili Gençlerin Görüş ve Taleplerini Dinledi
Çözüm süreci kapsamında Van'da temaslarda bulunan Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde ((YYÜ) öğrencilerle bir araya geldi. YYÜ Prof. Dr. Cendiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, akil insanlar heyeti ve öğrenciler katıldı.

Toplantıda konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye'nin en önemli sorununun çözüm sürecinde heyetin Van'da bulunmasını önemsediklerini aktardı. Hiçbir insana doğarken annesini seçme özgürlüğünün verilmediğini belirten Karaloğlu, "Medeniyetimizde insanların annelerinin farklı olması onlarda ne bir şey eksiltir, ne de bir şey katar. Türkiye'de tekçi zihniyetin tüm insanları aynı kalıba sokmak için mücadele etti. Son 10 yıldır bu durumdan kurtulmak için ciddi mücadele verildiğini biliyoruz. Artık tünelin ucunda ışığın görüldüğünü söyleyebiliriz. Bu ışık hepimizin yolunu aydınlatacaktır. Kardeşlik ahdini yenilemiş çoğulcu bir Türkiye, yeni bir dünyanın kuruluşuna da öncülük edecektir. 30 yıldır Türkiye'nin her bölgesi çok sıkıntı çekti. Ama inanın bölge insanı, bölgede yaşayan vatandaşlar en büyük sıkıntı ve acıyı çekti. Onun için barışa en büyük desteği bölgede yaşan insanlar vermektedir. Ben halkın yüzde 100'ünün sürece destek verdiğini biliyorum." dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Av. Mehmet Uçum'un moderatörlüğünde 'Gençler Çözüm Sürecini Konuşuyor' panelin ilk oturumunu akil insanlar heyeti gerçekleştirdi. Sözü ilk alan Abdurrahman Kurt, özgürlük ve kardeşlik davası için bu cumhuriyeti hep birlikte yeniden kurgulamanın peşinde, arzusunda olduklarını belirtti.

Yıllarca halkları ezdiklerini ve toplumun kafasında 'nasıl egemen olur' diye bir kurgunun oluştuğunu anlatan Kurt, "Bugün geldiğimiz noktada 'özgür olmalıyız, özgür olmalıyım' ama benim dışımdaki de özgür olmalı Alevi de dindar Sünni de kendini özgür hissetmeli Kürt'te kendini özgür hissetmeli. Beraber yaşamanın ruhunu tekrar toplumumuza giydirmeye geldik. Bu baskı sizlerden geldi. Bugün bu kan dursun diyorsanız ve siyasetçiler size uyuyorsa bu sizin mücadelenizden geldi. Bu öyle bir settir ki bunun üzerinde duramaz " diye konuştu.

Yeni nesil için yeni bir ülke inşa etmeye çalıştıklarını vurgulayan Zübeyde Teker de, demokratik çözüm ile birlikte insan haklarının yaşamlaştığı, insanın değerli olduğu mekanizmaların değerli olduğu yeni bir ülkeyi kucaklamayı istediklerini kaydetti.

Teker, "Hepimiz doksan yıldır bize giydirilmeye çalışılan gömleği yırtma aşamasındayız. Yerine ne koyacağız sorusuna cevap bir ülke inşa etmek istiyoruz. Halkın cumhuriyeti olsun, halkların cumhuriyeti olsun, ötekileştirme olmasın. Birinin diğerinden üstünlüğü yansımasın böyle bir ülke istiyoruz." ifadelerini kullandı.
1982 Anayasası'na tepki gösteren Mahmut Arslan da böylesi bir süreçte 82 Anayasası'nın 30 yıldır yürürlükte olduğunu belirtti.

Arslan, "Bu sabıkalı anayasa hala yürürlükte. Ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır lütfen bu anayasaya destek verin. Yaptığımız araştırmalarda toplumun büyük bir kesimi yeni bir anayasa istiyor. Siyasi partiler yeni bir anayasa konusunda kaçamazlar, millete ihtiyaçları var. Şartlar ne olursa olsun bu sürece destek verelim, umarım ülkemiz için yeni bir dönem başlamış olsun." açıklamalarında bulundu.
Sibel Eraslan ardından Ayhan Ogan'ın da sürecin çok önemli olduğunu yaptıkları çalışmalarında sürecin başlangıcını oluşturduğunu aktardı. Ogan, barış sürecinin başlayabilmesi için öncelikle silahların bırakılması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından akil insanlar heyeti öğrencilerin süreç ile ilgili görüş ve taleplerini alarak konu ile ilgili sorularını cevaplandırmasıyla oturum son buldu. Anadolu Öğrenci Birliği tarafından bugün başlanan panel, büyük çoğunluğunu başka illerde ki üniversite öğrencilerinin oluşturduğu 500 kişilik öğrenci ekibiyle yarında devam edecek.