Kenya'da Muhalefetin Seçim Protestosu Devam Ediyor: 5 Kişi Öldü

Kenya’da yüksek mahkeme kararının ardından, devlet başkanlığı kesinleşen Uhuru Kenyatta’ya karşı protestolar devam ediyor.

Kenya'da Muhalefetin Seçim Protestosu Devam Ediyor: 5 Kişi Öldü
Meydana gelen olaylarda şimdiye kadar 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Polis, geçen hafta açıklanan kararın akabinde başlayan protestoları kontrol altına almaya çalışıyor. Özellikle Nairobi bölgesindeki varoşlarda başlayan gösteriler, 3 kişinin ölümü ile sonuçlandı. Başkan Kenyatta’ya karşı seçimi kaybeden Raila Odinga taraftarlarının yoğun olarak yaşadığı varoşlarda, polis önlem almaya devam ediyor.Odinga’nın memleketi olan Kisumu şehrinde çıkan olaylarda ise 2 kişi öldürülürken, 5 kişi ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Meydana gelen olaylarla ilgili açıklamada bulunan Polis Şefi Ole Metito, her şeyin kontrol altında olduğunu ve gelecek bir ay boyunca olağanüstü güvenlik önlemlerinin devam ettirileceğini ifade etti.

Genel anlamda barış ve sükunetin sürdüğünü belirten Metito, bazı agresif protestoları engellemenin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.
2007 seçimlerinde yaşanan olaylarda bin 200 kişi ölmüş, binlerce kişi yaşadıkları yerden göç etmek zorunda bırakılmıştı. 2013 seçimlerinde ise gösterilen sağduyulu yaklaşımlar, barışın devamını sağlamakla beraber ufak çaplı protestoların oluşumunu engelleyemedi. Özellike mahkeme kararının ardından açıklama yapan CORD koalisyonu lideri Raila Odinga, kararı onaylamasa da barış için Devlet Başkanı Kenyatta ve yardımcısı William Ruto’ya başarı dileklerini ileterek, halkın üzerindeki negatif tansiyonun düşmesini sağladı.

9 Nisan’da yapılacak olan yemin töreni öncesinde devam edeceği tahmin edilen protestolara karşı polis teşkilatı güvenlik önlemlerini arttırmaya devam ediyor.4 Mart’ta yapılan seçimin resmi sonuçlarına göre Uhuru Kenyatta, oyların yüzde 50.07'sini kazanırken, rakibi Raila Odinga ise yüzde 43.28'lik bir destek almıştı. Sonuçlara itiraz eden Odinga, yüksek mahkemeye başvurmuştu.