İrak Savaş Sonrası Dev Projelerle Yaralarını Sarıyor

Irak, savaşın ardından yaralarını sarmaya başladı.

İrak Savaş Sonrası Dev Projelerle Yaralarını Sarıyor
Bir milyon konut projesinin ilk 100 bininin inşaatına Mayıs ayında başlanacağı belirtildi.
Antalya’da düzenlenen Anfaş Cityexpo Fuarına katılan Kerkük Yatırım Komisyonu Genel Müdür Yardımcısı Gazanfer Al-Beati, Irak’ta savaştan sonra yaşanan gelişmeleri ve projeleri anlattı. Uzun savaştan sonra Irak’ın ihtiyaç olan bölgelerin başında geldiğini söyleyen Al-Beati, inşaat işlerinde bir sanayi bölgesi düzenlemesi yapıldığını belirtti.

Türk işadamlarının hayat güvenliği olmamasından endişelendiği için Irak’ta yatırım yapmadıklarından yakınan Al-Beati, Irak’ın televizyonlardan izlenen görüntülerle tanınmaması gerektiğini söyledi.

Japonlar’ın, Koreliler ve Çinliler’in ülkede yatırımlar yaptığını kaydeden Al-Beati, şöyle konuştu: “Irak'ta her şeye ihtiyaç var. Özellikle çeşitli sektörlerden insanlar getirdik fuara. Yeni teknolojiyi oradaki mühendisler, belediye çalışanları daha anlamamışlar. İlk defa 5 kişilik heyetle gelmiştik, bu yıl 13 kişiyle geldik. ‘Uzak mesafeden Irak’ı nasıl görüyorsunuz?’ diye sorduğumda sadece savaş ve ölüm görüyor diyorlar. Ben de ‘gelin yakından bir görün ondan sonra kararınızı verin’ dedim. Türkler gelsin orada ofis açsın. Bakanlıklara yakın olsun. Konut yapılmasında daha çok yatırıma ihtiyaç var” dedi.

Irak Yüksek Yatırım Komisyonu Başkanlığında bir proje yaptıklarını söyleyen Al-Beati, şunları söyledi: “Bir milyon konut projesi. Çok büyük bir proje. 100 binine başladık. Şantiye işlerini Türk şirketi Tepe İnşaat yapıyor. Bir Mayıs’ta iş başlayacak. Ama konutları Kore şirketi yapıyor. Bağdat’ın güneyinde 25 kilometre uzakta, Bismaya’da yapılacak. Geri kalan 900 bin konutlar diğer şehirlere paylanacak”
100 bin konut için 7 milyar dolar ayrıldığını kaydeden Al-Beati, sadece şantiye alanının bin 500 dönüm olduğunu söyledi.

100 bin konut projesinin yerinin 8 bin dönüm olduğunu belirten Al-Beati, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplam yaklaşık 70 milyar dolarlık proje. Hastaneler planı da var. 100 bin konutu 7 yılda bitirmeyi planlıyoruz. İki yıl sonra bunun 10 binini teslim edeceğiz. 3 yıl sonra da 30 bin daha teslim edilecek, 7 yılda 100 bin tamamlanacak” Bağdat’ta hayatın normal olarak devam ettiğini söyleyen Al-Beati, “İnsanlar evinde oturmuş televizyondan izliyor Bağdat’ı” dedi.

Kaynak: İHA