Türkiye’nin İlk Bal Spot Borsası Açıldı

Muğla Ticaret Borsası (MTB) bünyesinde Türkiye’de ilk defa balın kalitesini artırmak ve ülke genelindeki pazar fiyatını dengelemek amacıyla Bal Spot Borsası açıldı.

Merkeze bağlı Bayır beldesinde kurulan ve 60 bin liraya mal olan Bal Spot Borsası, Vali Fatih Şahin tarafından çalınan gongla işleme başladı.

Bal firmaları, işlemlerinin başlaması ile açık artırma usulüyle üreticiler tarafından satışa çıkarılan balı satın aldı. 28 kilogramlık teneke bazında açık arttırmayla işleme sunulan çam balı 237 liraya alıcı buldu. İşlemlere başlayan Bal Spot Borsasında brokerlerin aynı anda işlem yaptığı müzayede salonunda video-wall görüntü sistemi bulunuyor. Müzayede salonunda üreticiler ve satıcılar bir araya gelerek internet ortamında anlık açıklanacak fiyatlarla balın satış değerini belirleyecek. MTB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Bal Spot Borsası'nın fiyatları dengeleyerek üretici ve satıcıyı koruyacağını söyledi.

Ticaret borsaları tarafından sadece ürün tescili yapılabildiğini anlatan Öztürk, “Bu tescil işlemi sonucunda doğan stopaj indirimi avantajının, başka piyasalara katkısı bulunmamaktadır. MTB'yi, bu amacı yakalamak için ulusal ölçekte işlem yapar düzeye getirmek istiyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır çalışmasını sürdürdüğümüz bal spot işlemi, gelecekte uzmanlaşacak borsanın ilk adımı olacaktır.” dedi.

MTB Meclis Başkanı Hasan Gökmen ise dünya bal şehri Muğla’da Bal Spot Borsası'nı açmanın heyecanını yaşadıklarını anlattı. Türkiye’nin bal piyasasının kalbinin Muğla’da atacağına dile getiren Gökmen, “Amacımız ,üreticiden tüketiciye giden yolda kaliteli bal üretimini, balın dünya standartlarına ve ihracata uygun üretilerek pazarlanmasını teşvik etmek. Muğla’yı Türkiye ve dünyanın balda başkenti yapmak istiyoruz. Burada ürünlerin Türk Gıda Kodeksi'ne uygunluğu analiz raporlarıyla desteklenecek. Analizli bal, daha fazla fiyata satılacak.” ifadelerini kullandı.Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz da Muğla’nın 700 bin kovanı ve 7 bin arıcısıyla Türkiye’nin arıcılık açısından en önemli şehri olduğuna dikkat çekerek, “Muğla, çam balı üretiminde Türkiye ve dünyanın gözbebeği. Buraya Türkiye’nin her bölgesinden arıcı gelerek üretim yapıyor.” diye konuştu.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ise Bal Spot Borsası ile Türkiye’de bal fiyatının tek elden belirlenmesinin kırıldığına vurgu yaptı. Vali Fatih Şahin de borsanın kaliteyi arttıracağını belirterek, “Muğla, dünyanın en çok çam balı üretilen yeri. Muğla’da artık çam balı bir marka haline geldi. Bal Spot Borsası ile üreticiler balı değerinde satarken tüketiciler de kaliteli ve güvenli bal yiyebilecek. Bunun için çok çalışarak markalaşmamız gerekiyor. Firmalar buradan tahlil edilmiş, içeriği bilinen, güvenilir bal alma imkanına sahip olacak. Bal dediğiniz ama içeriğini bilmediğiniz birçok ürün var. Borsa, buna standart getirmiş ve kaliteyi ortaya koymuş oluyor.” şeklinde konuştu.