Konya’da 'Bisikletli Yaşam' Çalıştayı Yapıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ve EMBARQ Türkiye Sürdürülebilir Ulaşım Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği "Bisikletli Yaşam” çalıştayı yapıldı.

Konya’da 'Bisikletli Yaşam' Çalıştayı Yapıldı
Bir otel de düzenlenen programa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türkiye Bisiklet Federasyonu Konya Temsilcisi Tevfik Erdoğdu, EMBARQ Türkiye Program Koordinatörü Pınar Köse, Bisiklet Sporcusu Erol Küçükbakırcı ile çok sayıda bisikletçi ve davetliler katıldı.

Program Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehirde yaptığı bisiklet yollarıyla ilgili bir sinevizyon gösterisiyle başladı.

Ardından açılış konuşmasını yapan Bisiklet Federasyonu Konya Temsilcisi Tevfik Erdoğdu, bisikletin Konya açısından iki öneminin olduğunu belirterek, "Birincisi coğrafi konum nedeniyle şehrin ucuz olması ve bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasıdır. İkincisi de buna paralel olarak Konya’da bisiklet sporunun çok yaygın olması ve başarılı olmasıdır. Biz Konya’da diyoruz ki Türkiye’de nasıl güreş ata sporumuz ise Konya’da da bisiklet ata sporumuzdur. Buna da tabi kolay erişilmedi. 1952 yılında yapılan Türkiye Şampiyonasında, Konyalı sporcular birinci olmuşlardır. 60 sene sonra yapılan 2012 Türkiye Şampiyonasında da yine Konyalı sporcularımız şampiyon olmuşlardır” şeklinde konuştu.

Embarq Türkiye Program Koordinatörü Pınar Köse ise, “Bugün okulları, konutları, fabrikaları, yolları ve yapılması planlanan kültür, spor ve sanat etkinlikleri ve alanları ile modern bir şehir olan Konya’nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) dünya mirası listesinde de yer alan ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük’e ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Bir şehrin yaşanabilirliğini değerlendirirken trafik, toplu taşıma, hava ve çevre kirliğinin önlenmesi ve bu değerlerin etkenler olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Söz konusu etkenleri göz önüne almadan büyüyen bir şehir içinden çıkılması giderek güçleşen bir dizi kentsel sorunla birlikte kentlerde yaşam kalitesinin düşmesine yol açacaktır" dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'de, “Konya’nın sembol sporcuları, örnek sporcuları, örnek insanları bisiklet şampiyonlarıydı. Birçok insan bu bisiklet şampiyonlarımıza isimlerini çocuklarına vermişti. Sonradan tabi futbol gibi daha popüler gibi alanlara kaydı insanların ilgisi. Fakat spor kenti olabilmek için Türkiye’de insanların spor yapabildiğini ifade edebilmemiz için sporun tabana yaygınlaşabilmesinden bahsedebilmemiz için özellikle bireysel sporlara amatör sporlara mutlaka ağırlık vermek gerektiğini çalıştay vesilesi ile ifade ediyorum. Tabi bisikleti sadece bir spor olarak görmemek gerekiyor. Bisiklet aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Bisikletli yaşam aynı zamanda toplumların huzuru için mutluluğu için ekolojik şehirler için ve insan sağlığı için çok önemli bir faktördür, bir tarzdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Konya’da bisikleti en fazla kullanan, bir yıl içerisinde bisiklete bin 500 kere binerek birinci olan Mehmet Ali Helvacı’ya, ikinci olan Mecit Demirbağ’a ve üçüncü olan Abdülkadir Karabağ’a, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından altın ödülü verildi.

Programa katkı sağlayan program çalıştayına yine Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından teşekkür belgesi verildi.

Program çalıştay üyelerinin bisiklet konulu sunumlarını yapmasıyla sürdü

Kaynak: İHA