Bergama'da Köy Enstitüleri Unutulmadı

Bergama’da yaşayan Köy Enstitüsü mezunları ve gönüllüleri, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 73. yılı nedeniyle Bergama Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte bir araya geldi.

Bergama'da Köy Enstitüleri Unutulmadı
Köy Enstitüleri’nin Türkiye’nin aydınlanmasında önemli roller üstlendiğinin belirtildiği toplantıda, mezunlar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. Eski anıların canlandığı, yaşanan deneyimlerin paylaşıldığı toplantıda katılımcılar ‘Köy Enstitüleri’ belgeselini hep birlikte izledi. Toplantıda zaman zaman duygusal anlar da yaşandı.

“Köy Enstitüleri sistemi dünyaya örnek bir eğitim ve öğretim sistemiydi” diyen Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Köy enstitüleri o dönemde okuma yazma bileni olmayan köylerin aydınlanması ve kalkınması için kurulmuştu. Eğitimin yanında ziraat, resim, müzik, spor eğitiminin de verildiği enstitülerden mezun öğrenciler, yetiştirdikleri öğrencilerin yanında köylüleri de eğittiler” diye de ekledi.

Köy enstitülerinin çok önemli bir eğitim ve aydınlanma hamlesi olduğunu vurgulayan Gönenç, şunları söyledi: “Köy Enstitüleri’nin açılmasıyla birlikte uzun yıllar bağnaz ve karanlık düşüncelerin esiri olmuş Türk Halkı, çağdaş bir toplum olma yolunda büyük ilerleme kat etmiştir. Büyük Atatürk ve arkadaşlarının, ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun kırsal alanda yaşadığı ve aynı oranda da okuma yazma bilmeyen bir toplumu kısa zamanda okuryazar yaparak yeni rejimin ruhunu ve düşüncesini köylere de ulaştıracak bir devrim hareketini başlatmak en büyük hedeflerindendi. 73 yıl önce; eğitimin öncelikle köylerden başlaması gerektiğini düşünerek, kırsal alanı kalkındırmayı, köy insanını eğiterek bilinçli bir üretici durumuna getirmeyi amaçlayarak kurulan Köy Enstitüleri aynı zamanda doğaya, insana, yaşama duyarlı ve saygılı, üretimden yana, Anadolu aydınlanmasını günümüze taşıyan kuşakları yetiştirmeyi hedeflemiş bir Cumhuriyet projesi olarak hayata geçirilmiştir” .

Köy Enstitüleri’nin 73. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Başkan Gönenç, aldığı eğitim ışığıyla çevresini de aydınlatan tüm eğitimcilere şükranlar sunduğunu belirtti, etkinliğe katılan öğretmenlere günün hatırası olarak kitap hediye etti .
Kaynak: İHA