Mersin’de 37. Turizm Haftası Açılışı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “İçel'imiz turizmde Kızkalesi ile yeni bir ufka, yeni bir renge, yeni bir güzelliğe kavuşacak” dedi.

Mersin’de 37. Turizm Haftası Açılışı
İçel Valiliği ile Kızkalesi Turizm ve Kültür Derneği’nin katkılarıyla gerçekleşen turizm açılış töreninde konuşan Çağlayan, geçmiş dönemlerdeki turizm gelirlerinden rakamlar verdi. Çağlayan, “1980’de ülkemize gelen turist sayısı sadece 1 milyondu. 2002 yılında hükümetimiz iktidara geldiği zaman, ülkemize gelen toplam turist sayısı 13 milyondu ve Türkiye’nin turizmden toplam elde ettiği gelir de sadece 8,5 milyar dolardı. Şimdi şükürler olsun turizm de dünyaya kafa tutan bir ülke haline gelmiş ülkedir Türkiye. Allah’ın bahşetmiş olduğu, turizmin her tülü güzelliğini barındıran ülkemiz bugün 2013 yılında 31 milyon 8 yüz bin turistin ziyaret ettiği bir ülke olmuştur. Ekonomimize de tam 30 milyon dolar ihracat geliri getirmiştir. Bu bizim tarihimizde bir ilk. Bakın bundan 10 yıl önce Türkiye ihracattan toplam 36 milyar dolar geliri olan bir ülkeydi. Bugün Türkiye sadece turizmden 30 milyar dolar gelir elde etti. Bu gün sadece Antalya Türkiye’nin 10 yıl önce toplam gelen turisti getirecek bir yapıya sahip. Bugün gelmiş olduğumuz seviye son derece önemli ve anlamlı. Bahsetmiş olduğum bu gelişmeler Türkiye’yi Avrupa’da 4’üncü dünyada 6’ncı büyük turizm merkezi haline getirmiştir. Ekonomimiz büyüyor, Türkiye büyüyor, evvel Allah aynı oranda turizmimizde gelişiyor. Turizmin gelişmesinde en büyük faktörlerden birisi ülkedeki siyasi istikrar, ülke ekonomisinin gelişmesi ve Türkiye’nin dünyada tanınır hale gelmesinin bir sonucudur. Türkiye’nin turizmde bu gelişimini İçelimizin de paralel bir şekilde götürmesi gerekiyor. Bu konuda da sayın başbakanımız, hükümetimiz, son derece samimi bir davranış içerisindeler İçel için. İçel’e sayın başbakanımızın önemli bir hediyesi olan, bu yıl Haziran ayında yapılacak olan, Akdeniz oyunları bir kere İçel’in dünyada bilinirliğini kat be kat arttıracak önemli bir özelliğe sahip olacaktır. İçel Antalya’dan sonra Türkiye’nin en büyük kitle turizm merkezi olarak Turizm Bakanlığı kayıtlarına geçmiştir. Bu gün İçel’de 34 binden fazla yatak var. Tarsus Kazanlı’da yapılacak olan 15 bin yataklık turizm yatırımları İçel’imize çok önemli katkılar getirecek. Yatırımcılar tek tek projelerini hazırlıyorlar. Tarsus Kazanlı’da Türkiye’yi ve İçel’i dünyada önemli bir noktaya getirecek tesislerin temelini beraber atacağız. İçel’e ne vadetmişsek bunların hepsini yapacağız. Yapamayacağımız hiç bir şey için tek kelime söylemeyiz. Bu noktada yapılacak olan çalışmalar İçelimizi çok önemli yerlere getirecek. İçelimiz turizmde Kızkalesi ile yeni bir ufuka, yeni bir renge, yeni bir güzelliğe kavuşacak. Nasıl bu gün Eiffel denince Paris akla geliyorsa, nasıl bu gün piramitler denince Mısır akla geliyorsa, nasıl bu gün Tac Mahal denince Hindistan akla geliyorsa, evvel Allah çok yakın bir süre içinde de Kızkalesi ve İçel denildiğinde Türkiye akla gelecektir. Böylesine önemli, iddialı, her türlü tarihi, kültürel ve her türlü özelliğe sahip olan, İçelimiz her ilçesiyle, her yöresiyle turizm denince akla gelecek merkezlerden birisi olacak” dedi.

Turizm sezonun hayırlı olması dileklerinde bulunan İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, “Bu yıl ki turizm sezonuna girerken İçel’in tüm sahip olduğu zenginlikleri, güzellikleri, derinlikleri ve dinamikleri bir araya getirerek bu yıl ki sezonun hem sektöre, hem alanda çalışan tüm kesim ve kişilere hem de İçel’e bir önceki yıldan daha büyük kazançlar, daha büyük getiriler getirmesini diliyorum. Sadece deniz ve güneş turizminin ötesinde kültür, inanç, doğa, kongre, sağlık dahil her türlü turizm alt yapısına sahip İçel bu yıldan itibaren turizm çeşitliliğinin çok önemli bir alanı olan spor turizminde de dünya çapında artık bir kent konumuna ulaştı. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İçel’e bir hediyesi ve saygıdeğer bakanımızın da takibiyle sonuçlanan süreçte bu gün Türkiye’nin ve dünyanın en yeni ve en güzel spor alt yapısı İçel’de 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında tamamlandı. Arık İçel turizm çeşitliliğinde sayılan bütün kategorilerin arasına spor turizmini de katarak önümüzdeki süreçte bu alanda da iddialı bir konuma geldi. Şüphesiz turizmin planlama alt yapı ve temel alanlarda birliği ve ilişkileri sağlıklı kurma zorunluluğu var. Özellikle yerel yönetimler açısından gerekli olan bu görev ve ödevin bu çerçevede değerlendirilmesinde de eksiklikler var. Bunların giderilmesi bir bütün olarak İçel’in sahip olduğu zenginliklerin geleceğe dönük sürdürülebilir bir çerçevede bütünleştirilmesi, İçel’in turizm adına beklentilerini ve gelecekle ilgili elde edeceği kazanım ve değerleri arttıracaktır.

Sezonu açarken Kızkalesi gibi bir sembol olan merkezde ve bölgede 2013 Akdeniz Oyunlarının da plaj voleybolunu gerçekleştireceğimiz bu güzel köşede yeni sezon öncesinde sezonun tüm sektör çalışanlarına sektörde görev alan kişilere kurum kuruluş ve firmalara hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İçel Devlet Opera ve Balesi sanatçıları şan konseri verdi, halk oyunları gösterileri sergilendi. Törenin sonuna katılımcılar, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje ile aydınlatılan Kızkalesi'nin ışık gösterisini izledi

Kaynak: İHA