Fidder Başkanı Bereket Açıklaması

Ahmet Esad Şani - Filistin Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Bereket, "Filistin'in BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanmasının ardından Filistinli mahkumların şartlarında bir düzelme olmadı, beklenenin aksine hapishanelerdeki durum daha da kötüye gitti" dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Bereket, Filistinli mahkumların kendilerine yapılan işkence ve kötü muameleye karşı bir direniş göstermeye çalıştıklarını, bu nedenle de açlık grevine başladıklarını belirterek, "Yememek, içmemek suretiyle seslerini dünyaya duyurmaya çalışıyorlar. Ellerinden gelen sadece bu, başka yapabilecekleri bir şey yok" diye konuştu.

Filistin'in Birleşmiş Milletler 'e üye olmayan gözlemci devlet statüsü kazanmasının ardından Filistinli mahkumların şartlarında bir düzelme olmadığını, beklenenin aksine hapishanelerdeki durumun daha kötüye gittiğini vurgulayan Bereket, "İsrail, 'siz misiniz BM'ye başvuran, hakkınızı uluslararası arenada aramaya çalışan', diyerek hem esirlere hem de Filistin'de yaşayan sivil insanlara işkence ve baskıyı arttırdı" ifadelerini kullandı.

-"Bu işi yapmaktan da keyif alıyorlar"-

Bereket, İsrail hapishanelerindeki mahkumların maruz kaldığı kötü muamele ve işkencelerle ilgili şunları söyledi:

"Filistinli esirlerin aylarca aileleriyle ve avukatlarıyla görüşmelerine izin verilmiyor. Sorguda çırılçıplak soydukları mahkumlara günlerce su ve yemek vermeden elleri ve ayakları bağlı olarak bekletiyorlar. Ya çok soğuk ya da çok sıcak yerlerde bekletip sonra da sövüyor, işkence yapıyorlar. Hatta esirlerin ailelerine işkence yapılarak, yapmadıkları suçları itiraf etmeye zorlanıyor Filistinli mahkumlar."

İsrail hapishanelerinde sadece bir kaç gün kalmış biri olarak oradaki kötü muameleyi gördüğünü ve Filistinli mahkumların yaşadıkların çok iyi anladığını belirten Bereket, "Sırf eziyet olsun diye 24 saat uyutmuyor, dinlenme vakitlerinde yüksek sesle İsrail marşı dinletiyorlar ve bu işi yapmaktan da keyif alıyorlar. İsrail hapishanelerine giren çoğu kişi ya aklını kaybediyor ya ölüyor ya da sakat aklıyor. Sakat kalacağını anladıkları mahkumu öldürüp 'intihar etti' diyorlar. 10 yıldır naaşı ailesine verilmeyen mahkumlar var" ifadelerini kullandı.

Bereket, FİDDER olarak, İHH, Deniz Feneri, Yeryüzü Doktorları ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmalarına devam ettiklerini ve Filistin'den Türkiye'ye gelip yerleşen Filistinlilerin sesi olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Mayıs ayında 'Türkiye-Filistin Buluşması' adıyla bir Festival yapmayı planladıklarını açıklayan Bereket, Eminönü'ndeki bir çadırda yapacakları etkinliklerle Filistin'de yaşananlara ve mahkumların kötü durumuna da dikkati çekmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Ekrem Kaftan
Kaynak: AA