Ege Bölgesi’ndeki el yazması eserlerin toplanacağı müze için imzalar atıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin bazı illerinde oluşturulacak Yazma Eserler Müzesi'nin Balıkesir'de de kurulması için imzalar atıldı.

Ege Bölgesi’ndeki el yazması eserlerin toplanacağı müze için imzalar atıldı
Balıkesir Valiliği'nde yapılan imza protokolü ile Ticaret Odası'na ait tarihi bina 25 yıllığına alındı. Bina 11 bin yazma eserin sergileneceği Yazma Eserler Müzesi olacak.

Tarihi taş binanın Yazma Eserler Müzesi yapılması için Balıkesir Valiliği'nde imza töreni düzenlendi. Törene Vali Ahmet Turhan Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Soykan ile Yazma Eserler Müzesi Müdürü olarak geçtiğimiz yıl göreve başlayan Şahin Gergin katıldı. İmza töreni öncesi konuşan Vali Turhan, Balıkesir açısından önemli bir törene ev sahipliği yaptıklarını bildirdi. Eski Ziraat Bankası olarak bilinen taş binanın Balıkesir Ticaret Odası tarafından 25 yıllığına İl Kültür Turizm Müdürlüğü'ne tahsis edildiğini ifade eden Vali Turhan, 'Daha da önemlisi Balıkesirimiz yeni bir müzeye kavuşuyor. Yazma Eserler Müzesi olarak hizmet verecek. Bu kapsamda gerçekten fedakarlık yapan başkanımız Mahmut Bey'e gönülden teşekkür ediyorum. Balıkesirimize hayırlı olmasını diliyorum. ' dedi.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Yavuz, oda olarak binayı 2005 yılında Ziraat Bankası'ndan ihale yoluyla aldıklarını söyledi. Yavuz, 'Amacımız Balıkesir'deki bu taş binayı gelecek nesillere bırakmaktı. Bu da vesile oldu. Kültür Müdürümüz Abdullah Bey'in ve Sayın Valimizin de çok büyük çabaları oldu. Hakikaten Balıkesir'e yakışacak bir şey olacak. Sayın Valimize çok teşekkür diyorum. Burada tüm Ticaret Odası üyesi arkadaşlarımızın emeği var. Onların paraları ile alındı. Onların adına da çok teşekkür ediyorum. Böyle bir müzenin açılmasına vesile olduk, hayırlı olmasını diliyorum. ' diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Soykan ise Batı Anadolu'daki tek yazma eserler kütüphanesinin Balıkesir'de olduğuna dikkat çekti. Soykan, şöyle devam etti: 'Muğla, Aydın, İzmir ve Çanakkale'de olmayan bir kütüphaneye sahip olacağız. Uzun yıllar İl Hak Kütüphanesi bünyesinde, o zaman ki ismi Mutasavvıf Ömer Ali Bey Kütüphanesi'ydi, şimdiki adı Balıkesir İl Hak Kütüphanesi olarak değişti. Biz burada bu eserleri muhafaza ediyorduk. İstanbul Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü kurulduktan sonra bu bölge müdürlüğüne bağlı olarak da yazma eserler kütüphanesi kuruldu. '

Yazma eserlerin çok kıymetli olduğuna işaret eden Soykan, 'Muğla'da da bir eser olsa Balıkesir'deki kütüphaneye gelecek. Bu anlamda burası merkezi bir yer. Bu kadar merkezi bir yeri bizim de Balıkesir'in merkezinde bir yerde konuşlandırmış olmamız, bu anlamda Ticaret Odası'nın göstermiş olduğu katkı bizi fazlasıyla memnun etti. ' dedi.

Şahin Gergin ise müzenin bir an önce hizmete girmesi için heyecanlandığını bildirdi. Konuşmaların ardından hazırlanan protokol metni imzalandı.