OMÜ’de İnternet Haftası Başladı

İnternetin Türkiye’ye gelişinin 20. yılı olması dolayısıyla, OMÜ Samsun Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri ve Enformatik Bölümü tarafından “İnternet Haftası” etkinlikleri düzenlendi.

OMÜ’de İnternet Haftası Başladı
Haftanın ilk etkinliği olan “Sanallaştırma Teknolojileri” başlıklı konferansa Uzm. Murat Özdemir konuşmacı olarak davet edildi. OMÜ Sahnesi’nde düzenlenen konferansa; Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, öğretim üyeleri ve çok sayı da öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan da konuşan Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “İnternetin ülkemize gelişinin 20. yılındayız. Bizler de üniversite olarak geldiği günden beri internetle bir tanışıklık içindeyiz. 1992 yılının sonunda bizim bilgisayar merkezimizde bir kaç tane bilgisayar vardı. Siyah bir ekranda komutlarla internete bağlanmaya çalışıyorduk. Bugün baktığımızda ise bilgiye ulaşım çok hızlı ve aradığımız birçok bilgiye de rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Örneğin üniversitemiz kütüphanesinde 180 bin civarında elektronik kitap, 40 bin civarında elektronik dergi ve 1 milyon tam metin makaleye var. Bilgiye bu kadar hızlı ulaşmak, bir başka sorunu da beraberinde getirdi; o da ‘bilgi kirliliği’. Bu açıdan bilginin güvenliğini de sağlamamız gerekiyor. Sosyal medya ile eski arkadaşlarımızı bulabiliyoruz. Bunlar çok güzel ama bir yandan da bakıyoruz ki uzaktakileri yakın ederken yakınları da biraz uzak ediyoruz. Yakın çevremizden de kopuyoruz. İnternetin çekim gücü artırdıkça çevremizden de kopuyoruz” dedi.

İnternetin getirdiği değişime değinen, Enformatik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bünyamin Karabulut, “Günümüzde insanlık sanayi devriminden daha köklü bir devrim olan bilgi toplumuna geçişi yaşıyor. Bu açıdan bakıldığında internet ile birlikte bilgi ve enformasyonun üretilmesi, işlenmesi, saklanması, taşınması ve sunulmasında olan devrimsel gelişmeler tüm ekonomik yapıyı, yaşamın her boyutunu, mesleklerin yapısını ve çalışma alışkanlıklarımızı değiştirmeye başlamıştır” diye konuştu.

Sanallaştırma teknolojilerini anlatan Uzm. Murat Özdemir, sanallaştırma teknolojilerini; işlemci, bellek, depolama ve ağ kaynaklarının sunucu üzerinde bulunan yazılım (hypervisor) tarafından paylaştırılması ile oluşturulan uygulamaların (sanal makineler) tamamı olarak açıkladı.

Özdemir, “Sanallaştırma teknolojileri, dünyada eski olsa da ülkemizde yeni bir teknoloji olarak değerlendirilmekte ve hakkında bazı soru işaretleri ile birlikte bahsedilmektedir. Her tür hizmet sanallaştırmaya uygun olsa da, performans ve gereklilik açısından analiz yapılması gerekmektedir. Sanallaştırma peki neden gereklidir? Çünkü sanallaştırma teknolojileri beraberinde, makine konsolidasyonu ve verimliliği, yüzde 70’lere varan tasarrufunu, kolay yönetilebilirliği, yedekleme ve geri dönme avantajlarını, test ortam avantajlarını, hızlı kurulumu, taşıma avantajlarını beraberinde getirmektedir” şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu tarafından Murat Özdemir’e üniversitenin hediyeleri verildi.

İnternet Haftası etkinlikleri, konusunda uzman kişiler tarafından verilecek olan seminer ve konferanslarla, 19 Nisan Cuma gününe kadar İlkadım Kampüsü OMÜ Sahnesi’nde devam edecek .
Kaynak: İHA