Belediye Başkanı Özcan Açıklaması

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, ilçenin, Avrupa Birliği kriterlerine göre kükürtdioksit bakımından havası en kirli yer olarak belirlenmesiyle ilgili "Hava kirliliğinin tek çözümü olarak gördüğümüz doğalgazın uzun süredir gelmesini bekliyoruz" dedi.

Marmara Bölgesi'ndeki 11 ayrı ilde kurulan hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan verilerde, ısınma kaynaklı hava kirliliğinden ortaya çıkan kükürtdioksit ortalamasının en en yüksek bulunduğu yer, Keşan olarak belirlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilçedeki kirliliğin nedenini, kalitesiz kömür kullanımı olarak açıkladı.

-"Kirlilik doğalgazla çözülür"-

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölçüm sonuçlarına göre, ilçenin kükürtdioksit bakımından havası en kirli yer olarak belirlenmesinden üzüntü duyduğunu söyledi.

Bu durumun temiz enerji kullanımıyla önlenebileceğini ifade eden Özcan, "Hava kirliliğinin tek çözümü olarak gördüğümüz doğalgazın uzun süredir ilçemize gelmesini bekliyoruz. Keşan'ın havasının kirli olduğunu herkes biliyor" dedi.

İlçede doğalgaz kullanımı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na, 4 yıl önce başvurduklarını belirten Özcan, "4 yıldır ses seda yok. Başvurumuz programa alındı. İlçede doğalgaz kullanımına ilişkin her türlü yasal kararlar hazır. EPDK'nın burayı programa almasını bekliyoruz" diye konuştu.

-"Dışarıdan getirilen kömürün kalitesi düşük"-

Kale Madencilik Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Kale de Keşan'da çıkarılan kömürün kaliteli olduğunu ifade etti.

İlçeye dışarıdan getirilen kömürün kalitesinin düşük olduğunu anlatan Kale, şunları söyledi:

"Bir apartman görevlisi kendi apartmanı dışında başka apartmanların da kazanlarını yakıyor. Bu durum, kömür tüketimi ve kazanın kurallarına göre yakılmaması nedeniyle kirliliğe neden oluyor. Keşan'ın orijinal kömürünün kalorisi 4 bin civarında. Orijinal kömür, Trakya'nın birçok yerinde kullanılıyor. Öte yandan rüzgarın esiş yönü kirlilik oranını değiştiriyor."

Muhabir: Cihan Demirci-Necdet Uybaş

Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
Kaynak: AA