Akaydın: Fazıl Say’dan Antalya Halkı ve Dünya Milletleri Adına Özür Diliyorum

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’a 10 ay hapis cezası verilmesine, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’dan ilginç yorum geldi.

Akaydın, Türkiye’de adaletin siyasetten emir aldığına inandığını, Antalya halkı olarak kendisinin, Fazıl Say’dan özür dilediğini ifade etti.

Piyanist Fazıl Say, Twitter üzerinden paylaştığı ve Ömer Hayyam’dan alıntı olduğunu ileri sürdüğü ifadeleri sebebiyle ‘dinî değerleri aşağılamak’ suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sabıkasız oluşu dikkate alınarak, denetimli serbestlik şartıyla cezası ertelenen Say, 5 yıl içinde benzer bir suç işlerse her iki ceza için de hapse girecek olmasını, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın yorumladı.Akaydın, politikacıların muhtelif durum da dahil sanatçılara son derece toleranslı olmaları gerektiğini savunan Başkan Akaydın, politikacıların yorumlarına inanmadığını, alınan bu cezanın sadece yargının işi olmadığını iddia etti. Türkiye’de “Akil adamlara değil acil adamlara” ihtiyaç olduğunu kaydeden Akaydın, adaletin siyasetten emir almadan hiçbir iş yaptığına inanmadığını ileri sürdü.Fazıl Say’ın, bir felsefi görüşü olan Ömer Hayyam’ın ağzından çıkan cümleleri Twitter’da aktardığını belirten Akaydın, “Dolayısıyla basın yoluyla dini istismar olarak yorumlamak bile tek başına hukuksuzluktur. Ben Antalya halkı adına Fazıl Say’dan özür diliyorum. Böyle bir özür borcumuz var. Fazıl Say’a yaşattığımızdan dolayı dünya milletleri adına özür diliyorum.” dedi.

Akaydın, ayrıca, Emek Sineması’nı savunanlar için de geçerli bir özür borçları olduğunu, bu sorunun da bir kültür sorunu olduğuna dikkat çekti.Piyanist Fazıl Say, Twitter’da, 5 Nisan 2012 tarihinde yazdığı ve İranlı şair Ömer Hayyam’ın rubaisinden alıntı yaptığını iddia ettiği yazılarında, ‘’Irmaklarından şaraplar akacak diyorsun, cennet-i ala m……midir / Her mümine 2 huri vereceğim diyorsun cennet-i ala k…..midir “Bilmem fark ettiniz mi nerde yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allah’cı. Bu bir paradoks mu?” ifadelerini kullanmıştı .