Afyonkarahisar'da "dünya Ses Günü" Etkinliği

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ''Dünya Ses Günü'' dolayısıyla bir etkinlik düzenledi.

AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, sesimizi korumanın ve etkili kullanmanın önemine dikkat çekildi.

Etkinlikte konuşan AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Dr. Hülya Uzun, hem günlük hayatı sürdürebilmek hem de duygusal olarak iletişime geçebilmek adına sesin, hayatın vazgeçilmez parçası olduğunu söyledi.

Bu nedenle sesi doğru kullanmanın, ses sağlığına gereken özeni göstermenin oldukça önemli olduğunu belirten Uzun, "Sesin doğru kullanımı, mesleğini sesini kullanarak icra eden ses sanatçıları, öğretmenler, politikacılar, oyuncu, spiker, din adamları, avukatlar ve çağrı merkezi çalışanları gibi meslek grupları için daha da önem kazanmaktadır" dedi.

Etkinlik kapsamında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi kulak burun boğaz kliniği vokoloji biriminde görev yapan Dr. İlter Denizoğlu konferans verdi.

Denizoğlu, elit ses icralarında ses gelişimi ve sürdürülebilir profesyonellik, sesin oluşumu, profesyonel sesin gelişimi, temel elementlerin yapılandırılması, sürdürülebilir ses için önlemler gibi konularda bilgi verdi.

Ses sağlığına önem vermek gerektiğini ifade eden Denizoğlu, şöyle konuştu:

"Çünkü bedeniniz sizin enstrümanınızdır. Gittiğiniz her yere enstrümanınızı götürüyorsunuz. Sağlıklı ses, aslında kullandığınız sesin size zarar vermemesi üzerine kurulu. Ses sporcuları olarak unutmayın ki çok uzun bir koşu var önünüzde. Isınmayı ihmal etmeyeceksiniz. Tıpkı sporcular gibi. Futbolcular her gün antrenman yapıyor. Az sonra maça çıkacaklar, 'doymadınız mı hala koşuyorsunuz' denemez. Maça çıkmadan önce kaslarınızı ısıtmak zorundasınız. Sadece ısıtmak değil soğutmak da zorundasınız. Maç bitti, daha hala sporcular koşu yapıyorlar. Siz de bunu yapmak zorundasınız. Spor fizyolojisi çünkü. Siz de sporcu olduğunuzu unutmamalısınız. Konuşurken de aynı enstrümanı kullanıyorsunuz. O zaman konuşmanız da doğru olmalı. Doğru duruş, doğru nefes çok önemli."

Daha sonra Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Serap Akdeniz ile Dr. İlter Denizoğlu'nun hazırladıkları müzik dinletisi sunuldu.

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşe Meral Töreyin ses kalitesi alanı, ses kalitesini etkileyen unsurlar, ses üretme çalışmaları, müzik türlerine göre ses eğitimi çalışmaları konularında sunum yaptı.

Muhabir: Canan Tükelay

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA