Unıcef'den Açıklama

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu , dünyada çok sayıda çocuğun gelişiminin yetersiz beslenme yüzünden durduğuna ve bunun geri dönüşünün olmadığına dikkati çekti.

Associated Press ajansına açıklamada bulunan UNICEF yöneticisi Anthony Lake, dünyada 5 yaşın altındaki çocukların dörtte birinden fazlasının gelişiminin kalıcı olarak durduğunu, yetersiz beslenmenin bu çocukları bedensel ve zihinsel yönden zayıf bıraktığını söyledi.

"Vitamin ve temiz su tedariki, anne sütünün teşvik edilmesi gibi önlemlerle, 165 milyon çocuğun normal beden ve zihin gelişimi mümkün kılınabilirdi" diyen Lake, bu sağlanamadığı için çok sayıda çocuğun hastalığa meyilli ve erken ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

ABD'de 1990'lı yıllarda eski Başkan Bill Clinton'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan Lake, özellikle çocukların zihinsel gelişiminin durmasının oldukça ciddi bir sorun olduğuna işaret etti.

Lake, çocukların gelişiminin durmasının en az bilinen ve üzerinde en az durulan konulardan olduğunu da ifade ederek, kilo kaybının sonradan giderilebileceğini, ancak zihinsel gelişimin durmasının telafisi olmadığını söyledi.

Konuya ilişkin BM raporunda, yetersiz beslenme yüzünden gelişimi duran çocukların Hindistan, Doğu Timor, Burundi, Nijerya, Madagaskar'da yoğunlaştığı, Suriye'deki durumun da ciddi bir hal almaya başladığı belirtiliyor.

Muhabir: Duygu Bayar Ekren / AP

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA