Sel Suları Çiftçinin Belini Büküyor

Aydın İl Genel Meclisi’nin yaptığı araştırmaya göre son iki ayda sel suları nedeniyle 61 Bin 600 hektar tarım arazisinin zarar gördüğü ortaya çıktı.

Sel Suları Çiftçinin Belini Büküyor
Ekili vaziyetteki ovada maddi zararın ise üreticilerin Afet Komisyonlarına yapacakları müracaatlar sonrası ortaya çıkacağı öğrenildi. Tarım kenti olarak bilinen Aydın’da son dönemde çiftçinin en büyük derdi Büyük Menderes Nehri yatağı çevresinde yaşanan taşkınlar. Geçmiş yıllarda ciddi anlamda kuraklık sorunuyla karşı karşıya gelen Aydın çiftçisi bu sefer sellerden şikayet edince Aydın İl Genel Meclisi konuyla ilgili araştırma yaptı. Turan Türkmen Başkanlığındaki, Orhan Ateş, Cavit Ancın, Adnan Elmacı ve Erdinç Çeliksoy’dan oluşan İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Aydın’daki sel olaylarını DSİ ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden dinlediler.

AŞIRI YAĞIŞLAR TAŞKINLARI BERABERİNDE GETİRDİ

Komisyonun yaptığı araştırmaya göre, 2013 yılı Ocak ve Şubat aylarında aşırı yağış alması sonucu Menderes nehrini besleyen derelerin yoğun akması Menderes nehrinin tabanının dağlardan yaşanan erozyon sonucu dolması dolayısı ile havzanın daralması sonucu suyu taşıyamadığı ve bu doğrultuda taşkınların yaşantığı belirlendi.

15 Şubat tarihi itibari ile Kemer Barajının yüzde 100’lük doluluk oranına ulaşması sonucu baraj kapaklarının açılarak Akçay havzasına verilen su havzayı sığmayarak taşmış aynı zamanda Menderesi de taşırdığı tespit edildi.

EN FAZLA ZARAR KOÇARLI OVASI’NDA

Hangi ilçede ne kadar tarım arazisinin su altında kaldığını da araştıran komisyonun ulaştığı bilgilere göre, Sultanhisarda 12 Bin dekar alanda ekili olan Buğday, Çilek Şeftali bahçeleri ve yonca, Aydın Merkez’de 3 Bin 100 dekar alanda buğday, yonca ve fiğ, Koçarlı’da 25 Bin dekar alan buğday, 4 Bin dekar alanda fiğ, Yenipazar’da 100 dekar sebze, 700 dekar hububat, 200 dekar meyve Bin 500 dekar yembitkisi Söke de ise 15 bin dekar alanda Arpa-Buğday ekili arazi su altında kaldı .
Kaynak: İHA