Maliye Bakanı Şimşek'in Basın Toplantısı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılının daha iyi bir yıl olacağını belirterek, kentsel dönüşüm, 2B arazilerinin satışı, özelleştirme ve çözüm sürecinin, büyümeyi destekleyecek projeler olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Şimşek, Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2013 Yılı İlk Çeyrek Bütçe Gerçekleşmeleri'ne ilişkin bakanlıkta basın toplantısı düzenledi.

2013 yılı Ocak-Mart döneminde bütçe açığının 897 milyon lira olarak gerçekleştiğini belirten Şimşek, bütçe açığının ilk çeyrekte, 2012 yılının yılın aynı dönemine göre yüzde 86 düştüğünü ifade etti.

Yılın ilk çeyreğinde vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttığını ve 77,4 milyar lira vergi geliri elde edildiğini belirten Şimşek, faiz dışı dengenin ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 iyileşme gösterdiğini ve 14,3 milyar lira olduğunu açıkladı.

2012 yılında dünya ekonomisinin önemli ölçüde yavaşladığını, AB'de ekonomik krizin derinleştiğini ve bölgede jeopolitik gerginliklerin arttığını anlatan Şimşek, 2012 yılının petrol fiyatlarının yüksek seyrettiği bir yıl olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bütün bu olumsuzluklara rağmen 2012'de yüzde 2,2 büyüdüğünü ifade eden Şimşek, bu büyüme oranının Türkiye standartlarına göre düşük olduğunu ancak böyle bir yılda Türkiye'nin büyümeye devam etmesinin önemli olduğunu söyledi.

2012 yılında, son 44 yılın en düşük enflasyon oranının görüldüğünü dile getiren Şimşek, kamu borç stokunun milli gelire oranında gerilemenin sürdüğünü ve bu oranın yüzde 36'ya düştüğünü bildirdi. Türkiye'de kamu borç stokunun milli gelire oranının, OECD ülkelerinin ortalamalarının üçte biri düzeyinde gerçekleştiğini anlatan Şimşek, bu rakamların, herşeye rağmen 2012 yılının başarılı bir yıl olduğunu gösterdiğini söyledi.

2012'de 1 milyon kişiye iş ve aş imkanı sağladıklarını dile getiren Şimşek, işsizlik oranının, son 11 yılın en düşük düzeyinde olduğunu kaydetti.

Şimşek, TÜİK tarafından bugün açıklanan işsizlik rakamlarını da değerlendirerek, mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının tekrar gerilemeye başladığını söyledi.

Türk ekonomisinin ilk çeyrekte toparlanmaya başladığını vurgulayan Şimşek, 2013 yılında büyümenin hızlanmasını beklediklerini dile getirdi. 2013 yılında para politikasının, enflasyondaki düşüşle birlikte nispi bir esneklik kazandığını ve büyümeyi destekleyici bir noktada olduğunu anlatan Şimşek, reel sektör güven endeksinde de önemli artışlar gözlendiğini bildirdi.

Çözüm sürecinin ekonomiye etkileri üzerinde de duran Şimşek, makro düzeyde büyümeyi destekleyen birçok proje olduğunu belirtti.

Kentsel dönüşüm, 2B arazilerinin satışı, özelleştirme ve çözüm sürecinin, bunların başında yer aldığını ifade eden Şimşek, bu projelerin, 2013 yılı ve sonrası için Türkiye'nin büyümesini destekleyici unsurlar olduğunu vurguladı. Şimşek, "2013 yılı daha iyi bir yıl olacak. 2013 yılı Orta Vadeli Programında öngördüğümüz yüzde 4'lük büyüme hedefini yıl sonunda rahatlıkla yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Eğer bunu yakalayabilirsek, istihdam artışı devam edecek, işsizlik düşmeye devam edecek, kamu borç dinamikleri iyileşmeye devam edecek" ifadelerini kullandı. Enflasyonla hedefini tutturmayı da öngördüklerini belirten Şimşek, cari açıkta iç talepteki toparlanmayla birlikte bir miktar artış yaşanabileceğini ama bunun yönetilebilir bir seviye olacağını belirtti
Kaynak: İHA