İstanbul Zirvesi Yarın

Türkiye-ABD arasındaki STA görüşmeleri, yarın İstanbul Zirvesi’nde görüşülecek.

Toplantıda, Türkiye’nin anlaşma karşısındaki konumunu, konuyla ilgili bugüne dek gerçekleştirilen çalışmalar, Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ele alınacak. Türkiye-ABD arasında STA görüşmeleri yarın İstanbul’da başlayacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın başkanlığında gerçekleştirilecek zirveye, TİM, TOBB, TUSİAD, TUSKON, MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, DEİK, YASED, TÜGİAD, TURKONFED, TÜGİK, TİKAD, Türkiye-ABD İş Konseyi, Türk Amerikan İş Konseyi, Türk Amerikan İşadamları Derneği, Amerika Türk Koalisyonu ve Amerikan Şirketler Derneği başkan ve yardımcıları katılacak.Zirvede, Türkiye'nin gündemde olan AB-ABD STA'sı karşısındaki durumu, Ekonomi Bakanlığı'nın çalışmaları aktarılacak, iş dünyasının önerileri alınarak; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki ABD ziyareti öncesinde Türkiye-ABD arasında STA görüşmelerine yönelik yol haritası ve eylem planı görüşülerek karara bağlanacak.

AB ve ABD 13 Şubat 2013 tarihinde yaptıkları ortak açıklama ile taraflar arasında derin ve kapsamlı bir Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı akdetme yönündeki iradelerini duyurmuşlardır. Halen dünya üretiminin yaklaşık yarısını, dünya ticaretinin üçte birini birlikte gerçekleştiren ve Türkiye’nin de köklü stratejik ilişkiler yürütmekte olduğu bu iki önemli blok arasında hayata geçirilecek Anlaşma’ya ilişkin gelişmeler ve süreç yakından takip ediliyor.

Toplantıda, Türkiye’nin Anlaşma karşısındaki konumunu, konuyla ilgili bugüne dek gerçekleştirilen çalışmalar, Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ve önümüzdeki dönemde atılması gereken adımlar masaya yatırılacak. Bu kapsamda iş dünyasının önerileri alınarak; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs ayındaki ABD ziyareti öncesinde Türkiye-ABD arasında STA görüşmelerine yönelik yol haritası ve eylem planı görüşülerek karara bağlanacak

Avrupa Birliği-ABD STA görüşmelerinin başlayacağının açıklanmasının hemen ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan şunları kaydetmişti: “1995 yılında Gümrük Birliği anlaşmasını yapan hükümet başarılı bir iş yaptı. Ama bir de önemli yanlışa imza attı. Avrupa Birliği üye olmayan bir ülkeyle ticari anlaşma yaparsa bizim de o ülke ile özel anlaşma yapmamız şartını koydurdu. Amaç Güney Kıbrıs'tan mal alınıp satılmasının önüne geçmekti. Ama bu madde döndü dolaştı Türkiye'yi vurdu. Şimdi ise yakın bir zamanda serbest ticaret anlaşması için Avrupa Birliği'nin iki dünya devi ABD ve Japonya ile de masaya oturacak. ABD'ye ihracatımız 5,9 milyar dolar, ithalatımız ise 14,1 milyar dolar. Zaten büyük bir dengesizlik var. Şimdi bir de AB ile serbest ticaret anlaşması imzalar, bizle ayrıca imzalamazsa o zaman dış ticaretimiz çok daha aleyhimize olacak. Bunun için ABD ile AB ile aynı zamanda paralel olarak STA görüşmelerine başlamak istiyoruz.” Çağlayan, bu açıklamanın ardından Başbakan Erdoğan'ın Türkiye ile ABD arasındaki STA görüşmelerine AB ile paralel başlanması için Başkan Obama'ya mektup yazdığını açıklamış ve konunun Başbakan’ın Mayıs ayındaki ABD ziyaretinde ele alınacağını söylemişti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıya katılacak olan Türk iş dünyasının çatı örgütlerinin temsilcileri şöyle: “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi Halim Mete, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Doğan, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, Uluslararası Yatırımcılar Derneği(YASED) Başkan Vekili Akın Kozanoğlu, TÜRKKONFED Başkanı Süleyman Onatça, TUGIK Başkanı Erkan Güral, TiKAD Başkanı Nilüfer Bulut, TUGIAD Başkanı Ali Yücelen, ETSİÇ Türkiye-ABD İş Konseyi Türk Kanadı Başkanı Osman Okyay, Türk Amerikan İş Konseyi Başkan V. Şerif Egeli Deik, Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Ekim Alptekin, Amerika Türk Koalisyonu Başkan Yardımcısı Güler Köknar/Başak Kızıldemir, Amerikan Şirketler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serra Akçaoğlu.”
Kaynak: İHA