Görele’de Fındık Üreticileri Bilgilendirildi

Giresun’un Görele ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Görele Ziraat Odası ortaklaşa “Fındık Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadele” konulu seminer düzenledi.

Görele’de Fındık Üreticileri Bilgilendirildi
Görele Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İzzet Akça, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İsmail Erper ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. İslam Saruhan katıldı.

Fındık Kurdu, Fındık Kozalakları Akarı ve Fındık Filizi güvesi ile mücadeleyi anlatan Araştırma Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İzzet Akça, ülkede fındığın üretim alanlarındaki bitki koruma problemlerini; zararlılar, hastalıklar ve yabancı otlar olarak üç ana başlık altında toplanabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Akça, “Bu zararlı etmenler, fındık yetiştiriciliğinin değişik dönemlerinde üretimi tehdit etmekte ve önemli kayıplara neden olmaktadır. Bu zararlı etmenler yıldan yıla ve bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilmektedir” dedi.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarım ilaçlarının kullanımına uzun zaman önce başladığını günden güne de tarım ilaçları kullanmada artış gösterdiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. İslam Saruhan ise “Tarım ilaçları başta insanlar olmak üzere, çevreye yapmış oldukları olumsuz etkileri tespit edilmeye başlanmıştır. Bu nedenle ürün yetiştiriciliğinde, kimyasal kullanılmadan veya doğaya olumsuz etkisi olmayan kimyasallar kullanılarak yapılan bir tarım sistemine dönüş başlamıştır” diye konuştu.

Fındık hastalıkları ve yabancı otlarla mücadelenin çok önemli olduğunu aktaran Araştırma Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İsmail Erper, “Bitki koruma problemleri açısından organik tarım; çevre ve insanlara olumsuz etkisi olan kimyasalların kullanılmadan, fındık bahçelerinde görülebilecek veya görülen hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı; Kültürel önlemler, Mekanik Savaş, Fiziksel savaş, Biyoteknik yöntemler, Biyolojik savaş gibi mücadele yöntemlerini ayrı ayrı veya kombine şekilde kullanılarak yapılan bir tarımsal faaliyet çeşididir. Buradaki amaç, toprak, su kaynakları ve havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını azami derecede korumaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA