Bursa'da Atıl Durumdaki 520 Yıllık Hamam Restore Edildi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan ve açılış için son hazırlıkların yapıldığı İncirli Hamamı, kent siluetindeki yerini aldı.

Bursa'da Atıl Durumdaki 520 Yıllık Hamam Restore Edildi
Kültür merkezi olarak kullanılacak tarihi hamamdaki son çalışmaları inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi mekanın kısa süre içinde Yıldırım ilçesindeki sosyal ve kültürel etkinliklerin merkezi haline geleceğini söyledi.

Molla Fenari’nin torunu Alaaddin Ali Bey tarafından yaklaşık 520 yıl önce yaptırılan, tekrar tekrar onarıldıktan sonra bir dönem tütün deposu olarak kullanılan ve 1985 yılından bu yana kaderine terk edilen tarihi hamam, restorasyonun ardından Yıldırım’ın en ayrıcalıklı mekanı haline getirildi.

İncirli Caddesi üzerinde yer alan tarihi hamamda incelemelerde bulunan Başkan Altepe, çalışmalar hakkında Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas’tan bilgi aldı. Başkan Altepe, kültür ve medeniyetlerin izlerini ortaya çıkartmaya devam ettiklerini söyledi.

Yıldırım ilçesine kimlikli, ayrıcalıklı bir kültür merkezi kazandırdıklarını ifade eden Başkan Altepe, "Yüzlerce yıllık eserler, bu şekilde eski işlevselliklerini farklı alanda da olsa yeniden kazanıyor. İncirli Hamamı da; bahçedeki müştemilat binası, avluları ve bahçesiyle birlikte bölgenin nabzının attığı güzel bir doku olarak hizmete alınmış olacak. Burada, mesleki eğitimler başta olmak üzere sosyal ve kültürel aktiviteler, sergiler düzenlenecek. Son hazırlıkların yapıldığı tarihi hamamı kısa süre içinde hizmete açacağız.” dedi.

RESOTRE EDİLEN TARİHİ ESERLER
Kent merkezindeki Mahkeme Hamamı ve Çandarlı İbrahim Paşa Kültür Merkezi’de restore ediliyor. 1421 yılında Çandarlı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan ve 1490, 1953 yıllarında onarım gören tarihi yapı, Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla ilk günkü ihtişamına büründü. 2. Murat döneminde Emir Buhari (Emir Sultan ) Vakfı’na gelir temini için yaptırılan, 1608 yılında Cilali isyanlarında büyük zarar gören Kütahya Han da çarşı bölgesinin en prestijli yapılarından birine döndü. Sultan 2. Murad’ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. Yüzyılın ikinci yarısında yaptırılan Kayıhan Hamamı da ayrıcalıklı bir sosyal tesis olarak bölgeye kazandırıldı. Yıllarca Anadolu-Rumeli Kazaskerliği yapan Bursa Kadısı Muallimzade Ahmet Efendi tarafından Aksu köyündeki cami, zaviye ve mektep ile Zeyniler köyündeki medreseye gelir sağlaması amacıyla 1572 yılında yaptırılan İncirli Caddesi üzerindeki Muallimzade Hamamı’nda restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Eskişehir Han da aslına uygun kimliğiyle yeniden ayağa kaldırıldı. Türkiye’nin en büyük külliyeleri arasında yer alan ve içinde Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hüma Hatun’dan, Cem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu şehzade Mustafa’ya kadar 12 türbe bulunan Muradiye Külliyesi’nde devam eden çalışmalarla 6 asırlık külliye gerçek kimliğine kavuşacak.