Üstün Yeteneklilere Özel Eğitim

Bağcılar’da üstün yetenekli öğrencilere özel eğitim verilmeye başlandı.

Bağcılar Belediyesi’nin hazırladığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın fon desteği sağladığı “Yeteneğim Geleceğim” projesi kapsamında ilçede eğitim gören 82 bin 261 öğrenci testten geçirildi. Testlerde başarılı olan 150 öğrenci Enderun Üstün Yetenekliler Merkezi’nde eğitim görmeye başladı.

Projenin açılışını yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Bu proje popülist bir proje değil. ülkenin geleceğine yapılmış bir yatırımlardır” dedi.

Bağcılar’da üstün yetenekli çocukların tespit edilmesi ve eğitilmesine yönelik bir proje başlatıldı. Bağcılar Belediyesi’nin hazırladığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın fon desteği sağladığı “Yeteneğim Geleceğim” projesinin açılışı gerçekleştirdi. Proje kapsamında, uygulanan bazı testlerde başarılı olan ilkokul öğrencileri Bağcılar Belediyesi Enderun Üstün Yetenekliler Merkezi’nde yeteneklerine uygun özel eğitim görecek. Projenin açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Mevlana’nın, “Bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar” sözüne atıfta bulundu ve “Yeteneğim Geleceğim” projesinin bir nesil yetiştirme projesi olduğunu ifade etti.

Enderun Üstün Yetenekliler Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Başkan Çağırıcı’nın yanı sıra Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu Başkanı Halide İncekara, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdülmecit Karataş, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı Vekili Hasan Hüseyin Göksu, Bulancak Belediye Başkanı Kadir Aydın, Kovanlık Belediye Başkanı Mehmet Küçük, Bağcılar Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Bağcılar Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, öğrenciler ve veliler katıldı.

Bakan Yılmaz burada yaptığı konuşmada, kalkınma dendiğinde daha çok ekonomik kalkınmanın anlaşıldığını ancak ekonomik kalkınma kadar sosyal ve toplumsal kalkınmanın da önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin doğal kaynaklar itibariyle çok zengin bir ülke olmadığını söyleyen Yılmaz, “Bizim asıl üstünlüğümüz, tarihimiz, coğrafyamız ve insanımızdır. Stratejimizi belirlerken buna göre belirlemeliyiz. İnsanı merkeze alan, insan odaklı bir kalkınmadan bahsediyoruz” dedi.

İnsana yatırımın önemine vurgu yapan Yılmaz, “Bütün unsurlarımızla insanımıza yatırım yapmamız lazım. Burada küçük bir projeden bahsediyoruz. 1 milyon TL’lik bir proje. Fakat insanla ilgili olan hiçbir şey aslında küçük değildir. Mutlaka büyüktür, önemlidir. Bir insan bir toplumun kaderini değiştirir. Dolayısıyla bizim bunun üzerinde durmamız lazım” diye konuştu.

“TÜRKİYE HEDEF ÜLKE HALİNE GELDİ”Gelişmiş ülke kavramı üzerinde de duran Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Nitelikli insanı koruyabiliyorsanız, dış dünyaya kaptırmıyorsanız, aksine dış dünyadan cezp edilebiliyorsanız, siz gelişmiş bir toplumsunuz. Bunu yapamıyorsanız, insan yetiştiremiyorsanız, yetiştirdiğiniz insanları da tutamıyorsanız, o zaman geri kalmış bir toplumsunuzdur. Türkiye son 10 yılda bu alanda da ciddi mesafeler aldı. Şimdi, daha fazla burada yaşamaya döndü insanlarımız. Dışarıdaki insanlarımızın bir kısmı da geri geliyorlar. Araştırmacılarımız, bilim adamlarımız... Başka ülkelerin insanları gelip Türkiye’de yaşamak istiyorlar. Türkiye bir transit ülke olmaktan giderek çıkıyor ve hedef ülke haline gelmeye başlıyor.” “Yeteneğim Geleceğim” projesinde özellikle ortaya konacak tecrübeyi önemsediğini söyleyen Yılmaz, “Genel eğitim sistemi açısından çok önemli… Buradaki projeye doğrusu bu gözle bakıyorum. Buradan elde edeceğimiz sonuçlarla belki milyonlarca insanımıza bir fayda üreteceğiz, eğitim sistemimizde bir dönüşüm yapacağız” şeklinde konuştu.

“POPÜLİST BİR PROJE DEĞİL”Öğretmenlerin özverili bir şekilde çalışmaları gerektiğini, yine velilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu tür çalışmalara sahip çıkması gerektiğini belirten Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “İşin odağında öğretmen var. Bunu dünyadaki uygulamalardan biliyoruz. Başarılı eğitim sistemlerinde merkezde motive olmuş, görevini en üst düzeyde gerçekleştiren öğretmenler var. Bu projedeki öğretmenlerimizin bu anlamda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Burada elde edecekleri tecrübeyi meslektaşlarına yansıtmaları son derece önemli... Onu da en iyi şekilde yapacaklarına inanıyorum. Bu proje popülist bir proje değil. O açıdan belediye başkanımızı tebrik ediyorum. Sonucunu hemen alacağımız da bir proje değil. 3 ay sonra bir sene sona bazı sonuçlarını göreceğiz. Fakat eğitim, uzun vadede gerçek sonuçlarını aldığımız bir alandır. Burada yetişmiş çocukların, kendi çocuklarını yetiştirmeye varıncaya kadar çok uzun vadede sonuçlarını göreceğiz. Dolayısıyla bu popülist projeler değil, bunlar ülkenin geleceğine yapılmış yatırımlardır.”İNCEKARA: “ÇOCUĞUMUZ ÜSTÜN YETENEKLİ DİYE KİBRE KAPILMAYIN”Milletvekili Halide İncekara da yaptığı konuşmada, özellikle üstün yetenekli çocukların velilerine uyarılarda bulundu. “Çocuğumuz üstün yetenekli diye bir kibre kapılmayın” diyen İncekara, “Çocukların üstün yetenekli olması onları, ayrıcalıklı ve imtiyazlı kılmıyor. Diğer dezavantaj gruplarında olduğu gibi çocuklarımızda, sosyal iletişim problemleri olduğunu, öğretmenleriyle, arkadaşlarıyla, komşularıyla, akranlarıyla bir iletişim problemleri olabileceğini bilmeliyiz. Sizin için bir övünç kaynağı değil tam aksi, çocuğunuzla diğer anne babalardan daha fazla ilgilenmeniz gerektiğini, çocuğunuza sabır göstermeniz gerektiğini, sorularına zamanında cevap vermeniz, cevap veremiyorsanız, cevap verenlerle zamanında buluşturmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor” dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise yaptığı konuşmada, Bağcılar’ın bir proje beldesi olduğunu söyledi.

İstanbul’da yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere bilim, teknoloji, iktisadi ve sosyal içerikli projelere destek verdiklerini ifade eden Mutlu bu kapsamda farklı projelere 328 milyon TL’lik destek verdiklerini açıkladı.

Bağcılar Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kenan Gültürk’ün proje sunumunu gerçekleştirdiği program, konuşmaların ardından öğrencilerin eğitim gördüğü sınıfların gezilmesi ile tamamlandı. YETENEĞİM GELECEĞİM PROJESİBağcılar Belediyesi’nce hazırlana projeye Bağcılar Milli Eğitim Müdürlüğü ve Üsten Zekalılar Enstitüsü ortak ve paydaş olarak destek veriyor. Bir yıllık bir süreyi kapsayacak olan proje için Bağcılar’da eğitim gören 82 bin 261 ilkokul öğrencisine Raven Testi uygulandı. Bu testte başarılı olan öğrencilere Torrance Testi ve Wısc-R Testi uygulanıyor. Şu ana kadar 40 binin üzerinde öğrenciye test uygulandı ve 60 öğrenci seçildi. Bir yıllık süre içerisinde tüm öğrencilerin söz konusu testlerden geçmesi ve toplam 150 öğrencinin belirlenmesi hedefleniyor. 1 milyon 29 bin 217 TL bütçeli projenin yüzde 90’ını İstanbul Kalkınma Ajansı, yüzde 10’unu ise Bağcılar Belediyesi karşılıyor.