Pasiad ve Tuskon, Maldivler’de Türkiye-maldivler İş Forumu Organize Etti

Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) üyesi bir grup işadamı, başkent Male’de düzenlenen Türk-Maldivler İş Forumu kapsamında Maldivler Devlet Başkanı Yardımcısı Muhammed Waheeddeen ve Maldivli işadamları ile bir araya geldi.

Pasiad ve Tuskon, Maldivler’de Türkiye-maldivler İş Forumu Organize Etti
Programı TUSKON ile ortak organize eden PASİAD heyetine derneğin Hindistan, Nepal, Sri Lanka, Maldivler platformu başkanı Avukat Vedat Oruç başkanlık etti. Oruç, programdaki amaçlarının Maldivler'deki iş imkanlarını ve ülkeyi daha iyi tanımak ve üyelerine buralardaki iş imkanlarına altyapı hazırlamak olduğunu dile getirdi.Heyet Başkanı Vedat Oruç, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Maldivler’e gelmeden Sri Lanka’da temaslarda bulunduklarını ve burada yüksek mahkeme ve başkanını ziyaret ettiklerini dile getirdi. Oruç, Maldivler’de bulunan Türk okulunun iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde büyük önem arz ettiğini, okul ile başlayan gidip gelmelerin geçtiğimiz aylarda Tük Hava Yolları'nın direkt seferleri başlatması ile daha da arttığını söyledi.

Maldivler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Waheeddeen, programda Cihan Haber Ajansı'na verdiği demeçte, Türkiye’nin gelişen ekonomisinin Maldivler için önemli olduğuna değindi. Waheeddeen, Maldivler'in küçük bir ülke olarak ekonomik bağımsızlık yolunda olduğunu ve bu konuda Türkiye’nin yaşadığı tecrübeden faydalanmak istediklerini dile getirdi. Turizm, günlük gıda ve inşaatın olağan ortaklık sahalarından olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Maldivler'in Türkiye’den özellikle eğitim konusunda destek beklediğini dile getirdi. Hali hazırda mevcut Lale Uluslararası Türk Okulu'ndan çok memnun olduklarını söyleyen Waheeddeen, ülkede kullanılmayan yüzlerce adadan bazılarını eğitime açmak istediklerini, buralarda üniversite adası kurulmasını ve Maldivlilerin eğitimine hizmet etmesini istediklerini, bunun için de Türk yatırımcıları davet ettiklerini sözlerine ekledi.Programa onur konuğu olarak katılan Türkiye’nin aynı zamanda Maldivler büyükelçisi konumunda olan Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar, Maldivler'in başta turizm ve inşaat olmak üzere birçok konuda Türk işadamlarına açık olduğunu söyledi.

Akçapar, Maldivler ziyaretinde görüştüğü devlet başkanı ve diğer idarecilere Türkiye’nin balık çiftlikleri konusundaki tecrübesinden de faydalanılabileceğini ilettiğini sözlerine ekledi.Türkiye’den gelen TUSKON ve PASİAD heyeti, programın ardından ikili görüşmeler yaparak olası iş imkanlarını ve ortaklıkları görüştü .