Balkanlar İçin Dev Proje Başladı

Sınırları aşan hizmetlerini Balkanlar’a kadar ulaştıran Bursa Büyükşehir Belediyesi, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) öncülüğünde başlatılan ‘Balkanlar’la Sürekli İş Birliği ve Temas Projesi’ne de destek veriyor.

Balkanlar İçin Dev Proje Başladı
Dünyanın 53 ülkesinden 225 üyesi bulunan İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Osmanlı Derneği ile ortaklaşa gerçekleştirilen ‘Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi’, Balkanlar’da yaşayan soydaşların ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştirmeyi ve bulunacak sponsorlarla da bu projeleri uygulamayı hedefliyor. İki yıl sürecek projenin ilk etabında Kosova ve Makedonya’da incelemeler yapıldı. 4 Nisan Perşembe günü Priştine’den başlayan proje kapsamında Türkiye’nin diplomatik görevlileri, TİKA, Yunus Emre Enstitüleri ve Diyanet teşkilatları ile ortaklaşa çalışmaların da gerçekleştirilebileceğine dikkat çekildi.

Öte yandan proje süresince beş kişilik proje yürütme kurulu, Balkan ülkelerindeki tüm bölgeleri ziyaret ederek alan araştırmaları ve çalıştaylar gerçekleştirip öncelikli ihtiyaçları belirleyecek. Bu ihtiyaçlara göre somut ve sonuç odaklı projelerden havuz oluşturulacak ve bu projelerin çözüm ortakları ve sponsorlarla hayata geçmesi sağlanacak.

Sınırları aşan hizmetleriyle Türkiye ile Balkanlar arasında dostluk köprüsü kuran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkanlar’da soydaşların yaşadığı bütün şehirlerle sosyal, kültürel ve ticari ilişkileri geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Başkan Altepe, Bursa ile Balkanlar arasında örnek ilişkiler kurulduğunu ifade ederek, “Bugün Balkanların neresine gidersek gidelim, Bursa ile teması olan insanlarla karşılaşırız. Bursa’nın da hemen hemen her mahallesinde Balkanlar’dan bir iz görmek mümkündür. Bursa, nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası Balkan göçmeni olan bir şehir. Dolayısıyla Bursa’nın Balkanlar’la bağı her zaman çok yoğun oldu. Geçmiş dönemlerde irtibat kesilmiş olsa da bugün güzel gelişmelerin yaşanması önemli adımların atılmasına da olanak sunuyor. Bizler, yeniden aradaki sıcaklığı sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Balkanlar ile Türkiye ve Bursa arasında kurulan bağların orada yaşayan soydaşların geleneksel kültürel özelliklerini yeniden yaşamalarına da vesile olduğunu dile getiren Altepe, “Yaklaşık 2 yıllık bir sürece yayılan Balkanlar’la Sürekli İş Birliği ve Temas Projesi de aramızdaki bağların daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır. İnanıyorum ki, proje tamamlandığında Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile ilişkileri yeni bir boyut kazanacaktır” dedi.

Balkanlar’da da büyük heyecanla karşılanan projeye Kosova ve Makedonya’dan başlayan Proje Yürütme Kurulu, bu ayın son haftasında Arnavutluk’ta incelemeler yapacak, 1-6 Temmuz tarihinde de Tiran’da Uluslararası Gençlik Buluşması’nın hazırlıklarına başlayacak. Proje Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir de 100 yıl bölgeyi unutan Türkiye ve İslam Dünyası’nın yeniden bölgeye döndüğünü belirterek, bu dönüşümün sürekli, sağlıklı ve istikametli olmasını ve bölge barışına katkı sağlamasını istiyoruz. Bu projenin asıl hedefi bu” dedi.

İşbilir, kanayan yaralara merhem olmayı ilke edinen ve projeye büyük bir inançla destek veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti.

Projeye destek olmak isteyenler www.balkanisbirliği.org adresinden yetkililerle irtibata geçebilecekler .
Kaynak: İHA