Özel İpekyolu Öğrenci Yurdu Tekrar Açıldı

Van’da 1998 yılında törenle açılan, ancak 2011 yılında ilde meydana gelen deprem nedeniyle orta hasarlı olan Özel İpekyolu Öğrenci Yurdu, Sosyal Destekleme Programı (SODES) kapsamında yapılan 'Fay Hattı Üzerinde Yeşeren Ümitler Projesi' ile güçlendirme çalışmaları yapılarak tekrar hizmete açıldı.

Özel İpekyolu Öğrenci Yurdu Tekrar Açıldı
Yurdun açılışını gerçekleştiren Van Vali Yardımcısı Mehmet Özel ve beraberindekiler, daha sonra yurdu gezerek, öğrencilerle sohbet etti. Düzenlenen açılış töreninde bir konuşma yapan Yurt Etüt Sorumlusu Orhan Tezgil, yurt hakkında kısa bir bilgilendirmede bulundu. 1998 yılında açılan yurdun, 23 Ekim’de ilde meydana gelen deprem nedeniyle orta hasarlı olduğunu belirterek, yapılan güçlendirmeler ile tekrar eski haline kavuştuğunu söyledi.

Van’da emsal teşkil edilecek güzel bir çalışma ve gayretlerle güzel bir güçlendirmenin yapıldığına dikkat çeken Tezgil, “Müessesemiz, 2012- 2013 eğitim öğretim yılına şartlarını zorlayarak yetişmeyi başardı. Bu gibi müesseselerin açılmasına memleketimizin ihtiyacı var. Ben yurdumuzun açılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Konuşmalarında dünyanın deniz, kara ve insan unsurundan meydana geldiğini vurgulayan Tezgil, “Denizleri ve karaları son derece imar edip, denizlerimizi dolaşacak araçlar yapıp muaffak olabiliriz. Karalarda en güzel yolları yaparak, mümbit yerleri en güzel bitkilerle süsleyerek insanlığa hizmet etmiş olabiliriz. Üçüncü bir unsur bunları kullanacak olan insandır. İnsan unsurunu ıslah etmedikçe, düzeltmedikçe, onun tarihi dokusuna, kültürel yapısına uygun bir seviyeye getirecek değerli çalışmaları ve katkıları yapmadıkça, bu denizlerin ve karaların imar edilmesi fazla bir işe yaramaz. Bir insanı ihya etmek, bütün insanları ihya etmek düzeyinde bir sevaptır. Bir insanın zayi olmasına sebebiyet vermek de bütün insanlığın zayiatına sebebiyet vermek gibi manevi bir sorumluluk getirir. İşte bu kültürden gelen derneğimiz, bu işleri karşılıksız olarak yapmakta. Biz, ihtiyaçlıyı, karnı aç olanı doyurmak , susuz olanın susuzluğunu gidermek noktasında karşılık beklemeyiz” dedi.

Fay Hattı Üzerinde Yeşeren Ümitler Proje Koordinatörü Abdulkadir Yoldaş ise, 80 öğrencinin kaldığı yurtta, daha kaliteli ve daha sağlıklı bir ortamın oluşturulması için her şeyin düşünüldüğünü belirtti.

Yurdun adeta bir oteli aratmayacak şekilde yapıldığını ifade eden Yoldaş, yurdun yapımında emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Van Vali yardımcısı Mehmet Özel ise, SODES projelerine değindi. SODES’in, hayır işlerinde bulunan sivil toplum kuruluşlarının (STK) görünür kılınması, devletle ilişkiye girmesinin en büyük araçlarından birisi olduğunu belirterek, “Özellikle doğu ve geri kalmış yörelerdeki STK’ların desteklenmesi, onların bizim yaptığımız işlere destek vermesi, yapması, bizlere omuz vermesi önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

2008 yılında başlayan SODES’in çok güzel boyutlara ulaştığını dile getiren Özel, “Önceden Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ili kapsarken, şimdi yaklaşık 30 ilde vardı. Dolayısıyla bu sosyal destek hizmetlerine daha çok ehemmiyet vermemiz gerekiyor. STK’ları bu anlamda destekliyoruz. STK’ların bu işte daha fazla aktif gelmesi için daha önce yüzde 25 olan oranı, yüzde 50 oranına taşıyıp STK’ların daha çok projelerini kabul edeceğiz. Bu şekilde daha başarılı olacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

Tören, verilen akşam yemeği ile son buldu .
Kaynak: İHA