Chp’li Nazlıaka’nın Basın Toplantısı

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, AK Parti’nin gündeminde olduğu belirtilen yarı başkanlık sistemi ile ilgili, “Biz parlamenter sistemden yanayız.Ne başkanlık ne de yarı başkanlık gündemimizde yok” dedi.

Nazlıaka, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Mart ayında kadına yönelik şiddete ilişkin Bianet tarafından açıklanan verileri değerlendirdi. Nazlıaka, “Mart ayında erkekler 14 kadın ve bir bebeği öldürdü, 16 kadına ve kız çocuğuna tecavüz etti. 28 kadına cinsel tacizde bulundu, 25 kadın ve kız çocuğunu yaraladı. 2013 yılının ilk üç yanda erkekler 33 kadın, 3 çocuk ve bir bebeği öldürdü, 38 kadına tecavüz etti, 65 kadına ve iki bebeğe şiddet uyguladı, 45 kadını taciz etti. Bu veriler açıklandığında tablonun ne kadar hazin olduğunu görüyoruz” dedi.

Bu hafta basına yansıyan, Kocaeli’nde 13 yaşındaki kız çocuğuna 29 kişinin tecavüz etmesi olayına değinen Nazlıaka, “Bu tecavüzcüler nereden alıyor bu cesareti biliyor musunuz? N.Ç davasının yargı kararından alıyorlar, 13 yaşındaki çocuğa hem tecavüz eder hem de iftira atara kurtuluruz diyorlar. 29 tecavüzcünün para karşılığından bir çocukla beraber olması nasıl hafifletici bir sebep sayılır ki? Bu da ülkemizin hukuk garabeti maalesef. 29 kişiden 8 ‘i tutuklandı. Diğerleri serbest kaldı. Ben bu davanın takipçisi olacağım” diye konuştu

Çözüm sürecinde kurulan Akil İnsanlar Komisyonu’ndaki kadın sayısının az olmasını eleştiren Nazlıaka, “Daha önce komisyonun ismi akil adamlardı. Kadınları yok sayan bir dildi. Yapılan eleştiriler üzerine bu düzeltildi. Analar ağlamasın diyerek kadınlar üzerinden hamaset siyaseti yapılmaya devam ederken komisyondaki üyelere bakıyoruz, 12 kadın, 51 erkek yer alıyor. Yani komisyonun yüzde 19’u kadın, yüzde 81’inin erkekler oluşturuyor. Kadın temsili düşük olduğu gibi, heyet başkanları arasında bir kadın ve altı erkek; başkan vekilleri arasında dört kadın ve üç erkek, heyet sekreterleri arasında beş erkek ve iki kadın, üyeler arasında ise 36 erkek ve beş kadın yer alıyor” dedi.

Nazlıaka basın toplantısında AK Parti’ni gündeminde olduğu belirtilen yarı başkanlık sistemine ilişkin soruyu da yanıtladı. Nazlıaka, “Biz parlamenter demokrasiden yanayız. Ne başkanlık ne de yarı başkanlık gündemimizde yok, Gündemimizde yoksulluk, yoksunluk ve terör var. Kişisel fayda beklentisi ile siyasetin yanlış yönlendirilmesini son derece yanlış buluyorum” dedi

Kaynak: İHA