Beyinde iki önemli gelişme

Obama, en büyük bilim projesi kapsamında beynin haritasını çıkarmak için BRAIN adıyla çalışma başlattıklarını duyurmuştu.

Beyinde iki önemli gelişme
ABD Başkanı Barack Obama, geçen hafta başkanlık döneminin en büyük bilim projesi kapsamında beynin haritasını çıkarmak için BRAIN (beyin) adıyla çalışma başlattıklarını duyurmuştu. ABD yönetiminin beyin projesi merakla beklenirken, bilim dünyası beyin üzerine çalışmalarda iki önemli başarıya imza attı.

Beyin artık şeffaf


ABD 'deki Stanford Üniversitesi 'nden bir ekip, bir farenin beynini özel kimyasallar kullanarak şeffaf hale getirmeyi başardı. Ekip, bunun sırlarla dolu olan beyni daha iyi anlamaya yardım edecek bir gelişme olarak niteledi. Buluş sayesinde beynin üç boyutlu haritasını çıkarmayı hedefleyen bilim insanları, bu sayede beyin kimyasını anlamakta daha başarılı olacaklarını ve otizm ya da alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde ilerleme sağlayabilecekerini belirtti.

Ağrı şiddeti ölçülecek

Colorado Üniversitesi 'nde yapılan bir araştırmada ise beyindeki ağrı bölgeleri incelenerek insanların ağrılarının şiddetini ölçen bir yöntem geliştirildi. Beyindeki “nörolojik ağrı işareti” haritasına göre sarıyla işaretlenmiş bölgelerdeki değişim ağrının şiddetli, mavi bölgelerdeki değişim ise ağrının hafif olduğunu gösteriyor. Böylece beyin taraması sayesinde ilk defa ağrının şiddeti belirleniyor ve buna uygun tedavi ya da ilaç önerilebiliyor. Araştırma gelecekte anne kanındaki bir bebeğin ya da konuşma yetisini yitirmiş felçli birinin ağrı çekip çekmediğini anlamaya yardımcı olabilir.