Akil İnsanlar Heyetinden Bdp, Ak Parti ve Chp’ye Ziyaret

Diyarbakır’da dün çalışmalarına başlayan Akil İnsanlar Heyeti, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır il başkanlıklarını ziyaret etti.

Akil İnsanlar Heyetinden Bdp, Ak Parti ve Chp’ye Ziyaret
Çözüm süreci kapsamında hükümet tarafından kurulan Akil İnsanlar Heyeti çalışmalarına başladı.

Dün Diyarbakır’da yaptıkları basın toplantısıyla çalışma programını açıklayan Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu, bugün BDP, AK Parti ve CHP Diyarbakır il başkanlıklarını ziyaret etti. Ziyaretlerine BDP Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan başlayan heyet, İl Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından karşılandı. Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Kürt sorunu konusunda BDP’nin ana aktörlerden olmasından dolayı özel önem taşıdığını söyledi.

Ensaroğlu, "Bölge insanının çözüm sürecindeki beklentilerini, taleplerini, varsa endişelerini dinlemek, anlamak ve ardından hem karar alıcılarla hem de kamuoyuna aktaracağız. Bu konuda BDP hem Diyarbakır’daki ağırlığıyla hem de bu sorunun ana aktörlerinden olmasından dolayı özel bir önem taşıyor. Bu konuda sizin genel değerlendirmelerinizi almak isteriz. Süreç içerisinde görüşmelerimiz sürecektir" dedi.

Zümrüt ise, Akil İnsanlar Heyeti’nin kurulmasının önemli olduğuna vurgu yaparak, heyetin çözüm sürecine önemli katkılar sunacağını söyledi.

Zümrüt, "Böyle bir süreçte bir araya gelebilmek hem bizi sevindirip, onurlandırdı hem de böyle bir sürecin başlamasını önemsiyoruz. İnanıyoruz ki bu çalışmalar çözüm sürecine önemli katkılar sunacaktır” diye konuştu.

Akil İnsanlar Heyeti’nin bir sonraki durağı AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı oldu. AK Parti İl Başkanı Aydın Altaç tarafından karşılanan heyet, partililere çalışmaları hakkında bilgi verdi. AK Parti'nin iktidar parti olduğuna dikkat çeken Yılmaz Ensaroğlu, AK Parti'yi sorunun iki tarafı olarak gördüğünü dile getirdi. Ensaroğlu, "Bir taraftan sizin durumunuza bakarken sorunun iki yönüyle temsil edildiği yer burasıdır. Hem Kürt sorunun mağduru ve tarafı durumundasınız hem de ülkeyi yöneten iktidar partisinin buradaki örgütüsünüz. Bu açıdan örneğin BDP sorunun bir tarafıysa, sizi iki tarafısınız. Toplumun hem talep ve beklentileri açısından sizlere kritik rol düşüyor” şeklinde konuştu

AK Parti ile yapılan görüşmenin ardından heyet, CHP Diyarbakır İl Başkanlığı'na geçti. CHP İl Başkanı Muzaffer Sayın ile görüşen heyet, çözüm sürecinde akil insanların yapacakları çalışmaları anlattı. Çözüm sürecine farklı yaklaşımların olduğunu anlatan Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Türkiye’de Kürt sorununun çözümüne yönelik bir süreç yaşandığını ve bu süreçle ilgili olarak farklı kesimlerden değişik yaklaşımlar olduğunu, kimi çevreler bu sürece büyük önem ve anlam atfederken, kimilerinin ise daha fazla kaygılı olarak yaklaştıklarını belirtti.

Ensaroğlu, "Siyasi partilerin tutumlarını genel olarak hepimiz biliyoruz. Doğrusu Güneydoğu’ya gelen bu ekip olarak, Güneydoğu’da siyaset yapan bütün siyasi partileri kendi parti merkezlerinden ayrı olarak bölgede yaşadıkları için, sorunu çift taraflı olarak gözlemledikleri için onların perspektifleri, yaklaşımları, endişeleri, taleplerine ihtiyacımız var. Bu açıdan da sizi ziyaret etmek istedik. Cumhuriyet Halk Partisi ana muhalefet partisi ve bu sorunun kalıcı çözümü açısından, çözümün toplumsallaşması açısından bizim önemsediğimiz role sahip” dedi

"CHP OLARAK BARIŞ DENİLDİĞİNDE AKLA GELEN TEK PARTİYİZ" CHP İl Başkanı Muzaffer Sayın, CHP olarak barışı önemsediklerini vurgu yaparak, kendilerinin barışa karşı olduklarının bazı çevreler tarafından dile getirildiğini söyledi.

Sayın, "Önemli bir emek harcıyorsunuz. Gerçekten barış konusunda bu topraklarda, coğrafyada tekrar huzur ve umudun gelmesi için çaba sarf etmeniz takdire şayandır. Sizlere teşekkür ediyoruz. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, sosyal demokratlar olarak barış, demokrasi ve insan hakları deyince akıllara gelen tek partiyiz. Zaman zaman medyanın değişik köşe yazarları olsun, çeşitli kurumlar tarafından Cumhuriyet Halk Partisi barışa karşı gibi gösterilmekte. Bu bizi üzüyor. Sanki birileri, bu iş olmasın diye tahrik etmeye çalışıyor. Ne kadar tahrik olursa olalım kesinlikle barıştan, kardeşlikten, demokrasiden yana bir partiyiz. O anlamda bizler bu barış sürecini, nasıl işlendiğini, nasıl bir yol haritası olduğunu bilmiyoruz. Sizler de bilmiyorsunuz. Bizler basından takip edebiliyor ve gözlemliyoruz. Mesela barış dili deniliyor. Barış dili nasıl kullanacağız. Bizler Diyarbakır’da AK Parti ile olsun, MHP ile olsun, BDP ile olsun il başkanları oturup her şeyi konuşabiliyor, tartışabiliyoruz. Barış dili böyle olmalı. Dışlamamak gerekir. Barış; barışsa, anlaşmak, uzlaşmak bir araya gelmektir. Birileri ülkeyi terk edin diyor. Bunun yüzde 60'ı evine gelmek istiyor. Annesi, babası çocukları ile kaynaşmak istiyor. Terk edin ülkeyi demek, bu barış dili değildir. Barış bu toplumun nefes alması için, ben bunu önemsiyorum. Hatip Dicle derhal dışarı çıksın, serbest bırakılmalı. Toplum rahatlamalı, toplumun gazı alınmalı. Bizim milletvekilleri de var içeride. Bunu dediğimiz zaman Silivri’ye neden gittiniz diye soruyor. Silivri’de arkadaşlarımız var, gazeteciler var” şeklinde konuştu.

Bu arada heyette yer alan sanatçı Yılmaz Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kendisine yönelik sözlerinin sorulması üzerine, "Bizim kişisel polemiğimiz, bu sürecin önüne geçmesi hiçbir önem taşımaz. Biz burada sakin bir dengeyi kovalıyoruz. İnsanın nefsine ağır gelen hakkında hayırlıdır derler" dedi

Kaynak: İHA